Home Calatorie Praga lui Kafka

Praga lui Kafka

by Ioana Popescu

Este, fără îndoială, una dintre cele mai cochete şi atractive capitale europene, dovadă stau cei peste 4 milioane de turişti care o vizitează anual. Care este secretul Pragăi? Site-ul Descoperă.ro a identificat 5 obiective pe care nu avem voie să le ratam în Praga.

Stare MÄ›sto, Oraşul Vechi – situat între Piaţa Wenceslas şi Podul Carol, este cel mai frecventat loc turistic din Praga. Alei înguste se strecoară printre clădiri baroce şi gotice, precum Catedrala Tyn (1256) sau Biserica Sfântului Nicolae (sec XIII). În piaţa din Stare MÄ›sto se află faimosul Ceas Astronomic (Orloj) făurit în 1410 de meşterul Mikula din Kadaˆ şi profesorul Jan Å indel, iar turnul Vechii Primării oferă o privelişte panoramică asupra întregului loc.

Pražský hrad, Castelul Praga – a fost domeniul legendar al întemeietorilor oraşului şi al tuturor ducilor, regilor şi împăraţilor Boemiei. În prezent, serveşte drept muzeu şi preşidinţie. Piatra de temelie i-a fost pusă undeva prin 870. În complexul de clădiri care alcătuiesc castelul se mai află Bazilica Sfântului Gheorghe, Catedrala Sfântului Vitus, patru palate (vechiul palat regal – Starý kralovský, palatul de vară – Letohradek kralovny Anny, palatul Lobkovický şi noul palat regal – Nový kralovský), numeroase alte conace, amfiteatre şi edificii şi 8 grădini. Castelul care l-a inspirat pe Kafka este situat, precum în roman, pe un deal semeţ, de pe care ai o privelişte panoramică grandioasă asupra Pragăi.

Mala Strana sau Prager Kleinseite, Oraşul Micuţ – este unul dintre cele mai vechi locuri din capitala Cehiei, fiind cartierul minorităţii nemţeşti care l-a clădit pe parcursul secolului XII. Aici se întâlneşte cea mai impunătoare clădire barocă din Praga, Palatul lui Albrecht von Wallenstein (1583 – 1634), generalul armatei împăratului Ferdinand II, biserica St. Nish pe al cărei dom se găseşte faimoasă pictură a apoteozei Sfântului Nicolae, turnul PetÅ™in sau Statuia Copilului Iisus ridicată în secolul XV în catedrala Kostel Panny Marie VitÄ›zne.

Karlův most, Podul lui Carol – este cel mai pitoresc pod peste Vltava, ridicat de împăratul Carol al IV-lea în 1357 şi finisat la începutul secolului XV. Podul, cu o lungime de 516 metri şi o lăţime de 10 m, a avut o importanţă strategică deosebită – la vremea cu pricina, celelalte poduri, străvechi, se prabuşiseră, iar Kamenný most (Podul de piatră, cum a fost numit iniţial) a devenit cea mai importantă conexiune între Oraşul Vechi, Castel şi împrejurimi, făcând practic legătura comercială între Europa de Est şi Europa de Vest. Este protejat de trei turnuri, două situate pe malul cu Mala Strana, celalalt pe malul cu Stare MÄ›sto.

Turnul din Oraşul Vechi este considerat de criticii de arta drept cea mai frumoasă clădire civilă în stil gotic din lume. Karlův most este decorat cu 30 de statui, ridicate în secolul XVI. În prezent, se află în plină restaurare, dar este deschis accesului publicului (de altfel, niciodată nu au circulat maşini moderne pe el).

Nove MÄ›sto, Oraşul Nou – este cel mai nou din cele cinci aşezări istorice autonome (din Evul Mediu până în 1784) care formează astăzi centrul Pragăi, fondat în 1348 de Carol al IV-lea, după zidurile de est şi sud ale Oraşului Vechi. Cea mai cunoscuta locaţie a Oraşului Nou este Vaclavske namesti, Piaţa Wenceslas (denumită astfel după sfânta patroană a Boemiei). Iniţial, locul se numea Koňský trh (Piaţa de cai), însă începând cu secolul XIX, se transformă în centrul cultural şi politic al Oraşului Nou. Alte puncte de atracţie în Nove MÄ›sto sunt Muzeul DvoÅ™ak, Teatrul Naţional, Piaţa Carol sau cele două mănăstiri medievale închinate Fecioarei Maria.

Recomandarea ta! Spune-ne unde ai fost în vacanţă şi dacă merită să te reîntorci!

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.