Home Actualitate Petre Țuțea, când mai avea puțin de trăit și puțin de murit

Petre Țuțea, când mai avea puțin de trăit și puțin de murit

by Lucian Avramescu

Petre Țuțea, ca Iisus pe Cruce, mai avea puțin de trăit și puțin de murit. În carnea lui s-a înfipt atunci , cu sfredelul curiozității ca un piron și ca o cange, Vartan Arachelian, ziarist, și s-a pus să-l întrebe, mai mult deștept decât aiurea, iar bătrânul filosof, neieșit bine din toate pușcăriile și neîntremat destul,  se simțea dator să răspundă, iar răspunsurile lui erau toate cu tâlc așa cum au fost cele șapte rostiri ale Răstignitului. Și citind eu acum acest interviu televizat, reluat și transcris de colegii mei de la AMPress, am simțit cum se face pe mine carnea ca de miel jupuit de viu și cum îmi vine să-l urăsc pe dragul de Arachelian care a smuls ultimele vorbe cu cangea lui neîndurătoare de la bătrânul încă neieșit din toate pușcăriile.

         Stors și pus în menghina întrebării, cărând iscoditoarea cruce cu țepi pe Golgota, mi-a venit să strig, lasă-l să respire, dar martirul care, n-o spune aici, o spune într-o altă răstignire, că a făcut 13 ani de temniță pentru un popor de tâmpiți, sau ceva de genul ăsta, a gemut mai departe și a răspuns, iar Vartan, știind că mâine invitatul lui va muri, l-a tot stors și l-a stors ca pe un burete până la epuizarea înțelepciunii, dar bătrânul se încăpățâna să fie înțelept și să vorbească până în moarte și până mai sus de moarte, cu tâlc și durere. Ați trăit greșit? – îl întreabă ziaristul iar martirul răspunde mirat – Înseamnă că nu știu ce-am trăit!

       Undeva, pe pagina asta, stă interviul, interviurile ultime acordate de Petre Țuțea unui tâlhar de coleg care a stors de la el tot și mai mult decât atât. Și nu știu de ce, citind și recitind picăturile de sânge pe care le storcea ziaristul din trupul aproape volatilizat al înțeleptului, am înțeles drumul răstignirii și am înțeles că martirii nu trebuie păsuiți până nu-și dau duhul cu totul.

Articol publicat pe ampress.ro

You may also like

1 comment

Dorina Avramut(Chirila) 13 aprilie 2015 - 07:36

Domnule Lucian Avramescu ,

ca sa intelegeti cine sunt „tampitii” pentru care Petre Tutea a facut 13 ani de temnita, iata mai jos un extras dintr-un SMS pe care l-am expediat in urma cu doi ani unor fiinte foarte mandre de sine, fiinte care sunt de acord ca imaginea lor fidela in oglinda este o vita, o nebuna, o curva, o cretina, o urata,o proasta…sau cum le mai dicteaza frustrarile lor adanci izvorate din ignoranta, neintelegere.
Domnilor jurnalisti , cumva, fiecare Adam pe Eva ( Cuvantul, Energia, Duhul Sfant) lui piere ? Cine stie ?

„Petre, in loc sa investiti in copil , in creatia lui pura, garantata, v-ati incolacit cozile ca sobolanii dinaintea Ciumei Negre ca sa creati un monstru, un copil mort din fasa, un avorton.”

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.