Mai mulţi europarlamentari ai Opiziţiei împreună cu jurnalişti cunoscuţi din România au încercat, la Bruxelles, să tragă un semnal de alarmă privind includerea presei ca vulnerabilitate în strategia de apărare a ţării. Din păcate, europarlamentarii puterii au făcut tot ce se putea să boicteze această acţiune, aşa cum susţin cei prezenţi la Parlamentul European pentru a apăra libertatea de exprimare din România.

Redăm mai jos comunicatul Federaţiei Române a Jurnaliştilor Media Sind.

 

 

Cu tot embargoul impus de unii reprezentanţi ai partidului de guvernamânt, membri ai Comisiei de Petiţii (PETI) din Parlamentul European s-au întâlnit la Palatul Parlamentului, într-o şedinţă informală, cu reprezentanţi ai Federaţiei Române a Jurnaliştilor MediaSind, Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România, ai Agenţiei de Monitorizare a Presei, precum şi cu alţi jurnalişti.

 

După aproape un an de la dezbaterea în Parlamentul European a petiţiilor depuse de către CSDR, FRJ MediaSind şi de către un grup de jurnalişti împotriva introducerii în Strategia Naţională de Apărare a Ţării a unor prevederi conform cărora presa reprezintă o vulnerabilitate la adresa siguranţei naţionale, eurodeputaţii au fost informaţi despre stadiul acestei probleme precum şi despre abuzurile împotriva libertăţii de exprimare săvârşite de către actuala putere politică.

 

Deoarece a trecut mult timp de la redeschiderea petiţiei iar parlamentarii români nu au dezbătut şi nici nu au eliminat din concluziile integrate în Strategia Naţională de apărare a prevederilor referitoare la presă, FRJ MediaSind a solicitat europarlamentarilor prezenţi să menţină deschisă această petiţie privind libertatea de exprimare în România.

În cadrul întâlnirii, s-au prezentat mai multe exemple de presiuni exercitate de către unele instituţii ale statului împotriva libertăţii de exprimare, arătându-se că situaţia presei din România se află în cea mai neagră perioadă a sa din cauza presiunilor politice şi economice asupra industriei de media. În acest sens, membrii Comisiei PETI au primit Raportul misiunii Federaţiei Europene a Jurnaliştilor ce a avut loc în România la scurt timp de la redeschiderea petiţiei în Parlamentul European (vezi aici), precum şi Raportul FreeEx (vezi aici) privind libertatea de exprimare realizat de Agenţia de Monitorizare a Presei.

 

De asemenea, liderii FRJ MediaSind au înaintat europarlamentarilor prezenţi un set de documente privind abuzurile exercitate împotriva jurnaliştilor români, printre care se află transformarea în sclavi politici a angajaţilor de la Agenţia Naţională de Presă AGERPRES. Reprezentanţii FRJ MediaSind şi CSDR au anunţat că iau în calcul introducerea unei noi petiţii dacă instituţiile statului tergiversează în continuare sancţionarea abuzurilor împotriva jurnaliştilor de la ANP AGERPRES săvârşite de către conducerea interimară a acestei instituţii de presă.

 

La întâlnirea informală, din partea Comisiei PETI au participat eurodeputaţii Adina Vălean, Victor Boştinaru, Sandor Tabajdi, Ayala Sender şi Gerald Hafner.

 

Amintim că, potrivit Regulamentului Comisiei PETI, cele două petiţii distincte privind vulnerabilitatea presei, au fost discutate împreună în data de 2 decembrie 2010 în Parlamentul European (vezi aici dezbaterea). La acea dată, acestea au fost declarate închise cu votul a 16 eurodeputaţi PPE, majoritatea din PDL, deşi acest grup avea dreptul doar la 12 membri în Comisia de Petiţii. Mai mult decât atât, conform Regulamentului Parlamentului European, ca votul să fie valabil, PDL-ul avea nevoie de 18 voturi, reprezentând jumătate plus unu din numărul membrilor Comisiei. În data de 25 ianuarie 2011, preşedinta Comisiei PETI, eurodeputata Erminia Mazzoni a anunţat că petiţiile jurnaliştilor români care reclamau introducerea presei în Strategia Naţională de Apărare ca vulnerabilitate a statului român, au fostredeschise. Această decizie fost luată în unanimitate la nivelul coordonatorilor tuturor Grupurilor Politice, după ce Conferinţa Preşedinţilor Parlamentului European a decis pe 15 decembrie 2010 să recomande negocieri pentru soluţionarea contestării votului, ca urmare a contestaţiei depuse de CSDR, FRJ MediaSind, Active Watch – Agenţia de Monitorizare a Presei, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţii, Convenţia Organizaţiilor de Media, Patronatul Presei din România- ROMEDIA, Uniunea Jurnaliştilor Maghiari din România, Uiniunea Ziariştilor Profesionişti, etc.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.