Frecventarea unor spații verzi (vegetale) și albastre (acvatice) are efecte extrem de benefice asupra sănătății mentale și fizice. O echipă de cercetători americani și canadieni menționează conceptul de „peisaje terapeutice”, scrie passionsante.be.

Studiul realizat de ei a vizat persoane vârstnice din Vancouver și împrejurimi (extremul vestic al Canadei, pe coasta Pacificului), cărora li s-a cerut să dea amănunte — în termeni calitativi și cantitativi — despre contactele cu spații verzi (parc, grădină publică, pădure, stradă mărginită de copaci, ronduri de flori) și albastre (lacuri, râuri, mare). Datele obținute au fost puse în legătură cu evaluarea unei stări bune fizice și mentale resimțite (subiective).

Rezultatul studiului a pus în evidență un impact extrem de pozitiv al acestor medii. Astfel, persoanele care au acces frecvent la spațiile menționate au prezentat scoruri mai bune, lucru care se explică în mai multe feluri, printre care stimularea activității fizice (plimbări), izolare mai scăzută (oamenii ies mai mult din casă și întrețin relații sociale) și un efect de relaxare (zgomotul apei, cântecul păsărilor). Există diferențe în funcție de accesibilitate și securitate, însă în general influența benefică este cât se poate de reală.

sursa- agerpres.ro

foto-turdalive.ro

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.