Unul dintre cei mai talentați și prolifici actori de la Hollywood, Paul Newman s-a născut la 26 ianuarie 1925, la Shaker Heights, Ohio, SUA.

A urmat studii la „Shaker Heights School” iar apoi la Kenyon College, în Gambier, Ohio. Ulterior s-a înscris în Marina militară a SUA. A revenit la Kenyon College unde și-a luat licența în științe economice (1949).

A studiat actoria la Universitatea din Yale, New Haven, Connecticut. Prin jocul său discret și cerebral, prin umorul cu care și-a abordat rolurile, a transformat filmele în care a jucat în evenimente cinematografice.

Paul Newman a debutat în ”The Silver Chalice” (1954) și a reușit să se impună cu cel de-al doilea rol din cariera sa, cel al lui Rocky Graziano în ”Somebody Up There Likes Me” (1956).

Forța sa dramatică și ironia s-au manifestat cu pregnanță în: ”The Long, Hot Summer” (1958), ”Cat on a Hot Tin Roof” (1958), ”Sweet Bird of Youth” (1962).

 

Alături de un alt mare actor și un alt idol al cinefililor din întreaga lume, Robert Redford, a dat viață unuia dintre cele mai fermecătoare cupluri cinematografice, în ”Butch Cassidy și Sundance Kid” (1969) și ”The Sting” (1973).

În 1986, Paul Newman a fost distins cu Premiul Oscar pentru cel mai bun actor în filmul ”The Color of Money”, regizat de Martin Scorsese, unde a apărut alături de Tom Cruise.

Au urmat filme precum ”Mr. and Mrs. Bridge” (1990), ”The Hudsucker Proxy” (1993), ”Twilight” (1998), ”Message in a Bottle” (1999), ”Road to Perdition” (2002), ”Our Town” (2003), ”Empire Falls” (2005), ”Cars” (2006), ”The Meerkats” (2008).

 

A fost actor, scenarist, militant pentru drepturi civice, democrat de stânga, pilot de automobile, om de afaceri, magnat al presei. Ca om de afaceri, a lansat o rețea de produse alimentare, începând cu popcorn și terminând cu sosuri și hot-dogs.

Newman a lucrat, de-a lungul anilor, cu unii dintre cei mai importanți regizori, printre care Alfred Hitchcock, John Huston, Robert Altman, Martin Scorsese și frații Coen. Printre partenerii săi de scenă sau film s-au numărat Elizabeth Taylor, Lauren Bacall, Tom Cruise, Tom Hanks și Robert Redford.

S-a stins din viață la 26 septembrie 2008, la locuința sa din Westport, Connecticut. A fost căsătorit de două ori și a avut șase copii.

 


AGERPRES

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.