Home Actualitate Paul Newman, 90 de ani de la naștere

Paul Newman, 90 de ani de la naștere

by Ioana Popescu

Unul dintre cei mai talentați și prolifici actori de la Hollywood, Paul Newman s-a născut la 26 ianuarie 1925, la Shaker Heights, Ohio, SUA.

A urmat studii la „Shaker Heights School” iar apoi la Kenyon College, în Gambier, Ohio. Ulterior s-a înscris în Marina militară a SUA. A revenit la Kenyon College unde și-a luat licența în științe economice (1949).

A studiat actoria la Universitatea din Yale, New Haven, Connecticut. Prin jocul său discret și cerebral, prin umorul cu care și-a abordat rolurile, a transformat filmele în care a jucat în evenimente cinematografice.

Paul Newman a debutat în ”The Silver Chalice” (1954) și a reușit să se impună cu cel de-al doilea rol din cariera sa, cel al lui Rocky Graziano în ”Somebody Up There Likes Me” (1956).

Forța sa dramatică și ironia s-au manifestat cu pregnanță în: ”The Long, Hot Summer” (1958), ”Cat on a Hot Tin Roof” (1958), ”Sweet Bird of Youth” (1962).

 

Alături de un alt mare actor și un alt idol al cinefililor din întreaga lume, Robert Redford, a dat viață unuia dintre cele mai fermecătoare cupluri cinematografice, în ”Butch Cassidy și Sundance Kid” (1969) și ”The Sting” (1973).

În 1986, Paul Newman a fost distins cu Premiul Oscar pentru cel mai bun actor în filmul ”The Color of Money”, regizat de Martin Scorsese, unde a apărut alături de Tom Cruise.

Au urmat filme precum ”Mr. and Mrs. Bridge” (1990), ”The Hudsucker Proxy” (1993), ”Twilight” (1998), ”Message in a Bottle” (1999), ”Road to Perdition” (2002), ”Our Town” (2003), ”Empire Falls” (2005), ”Cars” (2006), ”The Meerkats” (2008).

 

A fost actor, scenarist, militant pentru drepturi civice, democrat de stânga, pilot de automobile, om de afaceri, magnat al presei. Ca om de afaceri, a lansat o rețea de produse alimentare, începând cu popcorn și terminând cu sosuri și hot-dogs.

Newman a lucrat, de-a lungul anilor, cu unii dintre cei mai importanți regizori, printre care Alfred Hitchcock, John Huston, Robert Altman, Martin Scorsese și frații Coen. Printre partenerii săi de scenă sau film s-au numărat Elizabeth Taylor, Lauren Bacall, Tom Cruise, Tom Hanks și Robert Redford.

S-a stins din viață la 26 septembrie 2008, la locuința sa din Westport, Connecticut. A fost căsătorit de două ori și a avut șase copii.

 


AGERPRES

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.