Home Opinie O parere personala

O parere personala

by Ana Barb

Dincolo de oglinzile deformate in care suntem obisnuiti sa privim, exista o realitate cruda, care pana la urma isi cere tainul. De cel putin 25 de ani acceptam abuzuri inimaginabile in numele unei democratii, de care nu ne-am bucurat niciodata, ne-am dezintegrat incet dar sigur pentru a incapea in copul din ce in ce mai vlaguit al unei constructii europene, care si-a pierdut de mult menirea,care a falimentat tari si a distrus destine.

Zilele astea, ca si ultimile saptamani sunt ca trezire brusca la realitate, Putin a anexat Crimeea, in conditii perfect legitime, adica dupa un referendum, ( si noua ne-a fost pus la cos un referendum de aceeasi democratie transatlantica)Europa pare pur si simplu bulversata. Dar oare Europa strategic putea sa evite asta?

Parerea mea personala este ca da, dar asta doar daca era o Europa unita in adevaratul sens al cuvantului, nu in 27 de trepte de dezvoltare,cu o economie realmente funtionala, cu o clasa politica demna de acest continent si nu de o sleacta de hoti si propagandisti!Putin este un om extrem de lucid care nu ar fi provocat o criza la granitele Rusiei in acele conditii. Dar Europa a preferat sa danseze tango in tot acest timp, ca vorba unui titan”planeta mica, mese putine!”.Europa, fara un adversar vizibil, a trait o perioada de euforie, in care si-a uitat si toata istoria si filosofia acestui vechi continent, si a preferat sa traiasca momentul! In fapt in ultimii 25 de ani nu a existat nicio diferenta intre mentalitatea oligarhilor rusi si liderilor politici europeni…..doar ca noua ne-a fost impus sa renuntam la armata, la industrie, la un post si implicit la un salariu, ba chiar si la actul medical in numele democratiei! E democratic sa mori fara medicamente, desi ti-ai platit darile, e democratic sa iti fie calcat in picioare referendumul, e democratic sa mori in razboaiele altora, e democratic sa se ceara inchierea unei televiziuni, e democratic sa furi miliarde sis a nu dai nicio explicatie! Si pentru “dreapta”, ne-am da si stanga noi restul! Dar, ce ciudatenie, sub alt slogan aceleasi sacrificii le-au facut si rusii, ba chiar si acelasi abus al organelor statului asupra populatiei l-au suportat, dar acel slogan nu era “democratia”! Si acolo cei bogati etaleaza case enorme la marea Baltica, si acolo circula masini limuzina, ca la banii lor nu se incurca, in timp ce altii nu au cateva copeici pentru biletul la metrou, si Moscova nu e Bucuresti.

Dar sa revin, s-a scris mult in ultimul timp ca Putin ar fi luat-o rasna si aici as vrea sa spun ca cel mai mare dezastru mondial ar fii ca vreodata un presedinte rus sa o ia rasna! Ar fi probabil sfarsitul lumii, Rusia are armata si oameni extrem de bine pregatiti. Europa are armate mici profesionale, dar care nu ar rezista mai mult de 2 zile. Asa ca in situatia in care Europa este intr-o criza profunda cu o populatie adusa la paroxism de lipsa de perspectiva si saracie, Putin nu s-a dovedit sa fie decat un excelent strateg al zilelor noastre, iar discursul sau la anexarea Crimeeie a fost in proportie de 100% un rechizitoriu al situatiei mondiale din ultimii 15 ani. Cat noi, europenii ne-am permis sa fim reprezentati de Berlusconi,Sarkozi, Basescu si Merkel si toti cei cai ei, care au purtat un nume nefast din politologie,”populari”si care ne puneau in fata unei oglinzi deformante explicandu-ne cat de bolnavi, dar tratabili suntem … cred ca intoarcem viitorului cel mai rau cu putinta raspuns:frica de invazie, extremismul prost inteles si  reactivitate!

 

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.