În timpul săpăturilor pentru construirea unui nou hotel pe malul vestic al Mării Galileii, în Israel, arheologii au descoperit, în urmă cu 9 ani, o sinagogă despre care aceștia cred că a este unul dintre locurile unde Iisus a predicat, aşa cum scrie şi în Biblie.
Pe una dintre pietrele dezvelite se află un menorah sculptat cu grijă, candelabrul ramificat în șapte brațe fiind un simbol al religiei iudaice.
Ruinele sinagogii au peste 2.000 de ani şi se află în oraşul Migdal din nordul Israelului. Localitatea se află chiar deasupra anticului Magdala, locul unde tradiţia creştină spune că s-a născut Maria Magdalena, una dintre cele mai devotate discipole ale lui Iisus Hristos.
Situl arheologic se află în proprietatea unei organizaţii catolice, Legiunile lui Cristos, care susţine că în acest loc Iisus le-a predicat adepţilor săi.
Părintele Eamon Kelly de la Institutul Pontifical Notre Dame din Centrul Ierusalimului a declarat pentru site-ul de știri israelian Haaretz că Iisus Hristos şi-a petrecut cea mai parte a vieţii sale în nordul Israelului, deşi Biblia vorbeşte mai mult despre evenimente din Ierusalim şi din Betleem. Potrivit acesuia, Iisus a venit în nord pentru a le predica celor veniţi să-l asculte şi tot aici a cunoscut-o, probabil, pe Maria Magdalena.
„Aceasta este prima sinagogă excavată vreodată unde Iisus a predicat”, a mai spus preotul.
Călătoria lui Iisus Hristos în oraşul Magdala este menţionată în Evanghelia după Matei. Localitatea era situată pe drumul urmat de negustorii care făceau comerţ între Siria şi Egipt. Preotul a mai spus că sinagoga era un punct de întâlnire pentru oamenii din oraș care se adunau ca să îl asculte pe Iisus Hristos.
Lângă situl arheologic, organizaţia catolică va construi un centru pentru vizitatori, un hotel, o capelă şi un restaurant.
Sinagoga datează din perioada celui De-al Doilea Templu, iar în lume mai sunt doar 6 sinagogi păstrate din această epocă. Pardoseala este din mozaic, iar pereții par a fi acoperiți cu ipsos colorat. Reliefurile cu menorah sunt cele mai vechi descoperite vreodată pe piatră, iar arheologii cred că blocul a fost folosit pentru citirea sau scrierea Torei.
Primele ruine au fost excavate în anul 2009, fiind descoperite întâmplător, în timpul lucrărilor la un şantier pentru construirea hotelului.
Şefa echipei de arheologi, Dina Avshalom-Gorni, spune că descoperirea este „unică şi extrem de importantă”, informează Daily Mail, potrivit https://greatnews.ro