Home Politica Noul Cod penal: Guvernul nu a eliminat articolul care îngrădește libertatea presei

Noul Cod penal: Guvernul nu a eliminat articolul care îngrădește libertatea presei

by George Avram

Noul Cod de procedură penală va intra în vigoare de la 1 februarie, fapt care va duce la vulnerabilități în sistem. Pe lângă problemele legate de  interceptările care pot fi utilizate doar în faza de urmărire penală, se mai află un articol ce pune practic botniță presei în ceea ce privește comentarea de către jurnaliști a deciziilor din Justiție, scrie dcnews. 

Astfel, articolul 276 din Codul penal prevede ca infracțiune ”Presiuni asupra Justiției”, iar cine va mai îndrăzni să facă vreun comentariu, dezvăluire sau va emite judecăți de valoare, indiferent că este jurnalist, avocat, inculpat, politician, justițiabil, poate fi tras la răspundere penală și pedepsit cu închisoare pentru că magistratul respectiv poate oricând să se plângă că declarațiile publice sunt „nereale” și că ele au fost făcute în scopul de a-l influența sau intimida.

Ce promitea premierul Victor Ponta

Premierul  Victor Ponta a anunțat, în urmă cu două săptămâni,  la o emisiune de la Antena 3  că este pregătit să elimine din Codul Penal, articolul 276 care interzice discutarea deciziilor justiției, prin intermediul unei ordonanțe de urgență. Acesta a promis că va emite o Ordonanță de Urgență astfel încât libertatea de exprimare dar și a presei să nu fie afectată. Acest lucru ar trebui să se decidă în ultima ședința de Guvern din această lună.

Noul Cod a fost scris în 2009 la Ministerul Justiţiei, condus de Cătălin Predoiu, titular de proiect a fost actuala şefă a DIICOT Alina Bica. El a fost legiferat de Parlament, unde comisia de specialitate a fost condusă de actualul premier, Victor Ponta. Din comisie au mai făcut parte şi Tudor Chiuariu, condamnat definitiv  în dosarul Poşta Română, şi fostul deputat Mihail Boldea, judecat pentru corupţie, scrie dcnews.

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.