Home Actualitate Noua declaraţie de avere a lui Victor Ponta se află tot sub incidenţa Codului Penal

Noua declaraţie de avere a lui Victor Ponta se află tot sub incidenţa Codului Penal

by Ioana Popescu

După 5 ani, premierul încă nu a intrat integral în legalitate.

Sub incidenţa art.326 Cod Penal

Miercuri seara, aproape întreaga presă a fost în delir. Motivul? S-a aflat întreaga avere a familiei premierului Ponta. În declaraţia de avere postată pe site-ul Camerei Deputaţilor pe 15 iunie 2015, Victor Ponta a trecut şi averea soţiei sale, Daciana Sârbu. Ce nu a remarcat – cu excepţia a două, maxim trei medii de informare – nimeni, este faptul că timp de mai bine de 5 ani de zile (martie 2010 – iunie 2015) Victor Ponta a comis, fără să fie deloc deranjat de ANI sau de vreun procuror, infracţiunea de fals în declaraţii în formă continuată. Concret, Victor Ponta s-a aflat sub incidenţa art. 292 Cod Penal Vechi, iar ulterior sub incidenţa art. 326 Cod Penal Nou privind falsul în declaraţii. De ce? Pentru că din 2010 atât Victor Ponta cât şi soţia sa Daciana Sârbu nu au trecut, fiecare, în declaraţiile lor de avere, bunurile şi pasivele celuilalt, aşa cum cere legea. Nu se pot invoca omisiuni. Pentru că în momentul în care un demnitar completează o declaraţie de avere, există următorul paragraf în formularul tip al declaraţiei: „cunoscând prevederile art.326 (sau 292 pe stil vechi) din Codul Penal privind falsul în declaraţii, declar pe proprie răspundere că înpreună cu familia deţin următoarele…”. Tot în formularul tip al declaraţiei de avere se precizează că prin familie se înţelege soţul/soţia şi copiii aflaţi în întreţinerea acestuia. Acum Victor Ponta a trecut bunurile şi pasivele soţiei sale în declaraţia sa de avere. Acest gest însă nu îl exonerează pentru perioada martie 2010-14 iunie 2015. Mai mult şi în această nouă declaraţie de avere legea nu a fost respectată. Cel puţin în 5 puncte, pe care vi le prezentăm în continuare:

1. Apartamentul fantomă

Pe 6 aprilie 2015, între „tata socru”, Ilie Sârbu şi familia Ponta are loc un schimb de apartamente. Ilie Sârbu oferă un apartament din Bucureşti de 175,83m.p. cumpărat în 2009 şi primeşte la schimb de la Victor Ponta un apartament de 119,74 m.p tot din Bucureşti. La prima vedere nimic suspect. „Bătrânii” se sacrifică pentru „tineri” pentru ca aceştia să aibă un spaţiu locativ mai mare. Sentimental este OK. Dar din partea lui Victor Ponta avem un element de ilegalitate. Niciodată, din 2004 şi până în prezent, apartamentul de 119,74 m.p nu apare în vreo declaraţie de avere, nici la Victor Ponta, nici la Daciana Sârbu. Deci avem de-aface de un fals în declaraţiile de avere. Şi tot aici mai avem o încălcare a legii: în noua sa declaraţie de avere, nu apare persoana cu care s-a făcut schimbul de apartamente. „Tata socru” a respectat legea şi i-a trecut pe Daciana Sârbu şi Victor Ponta ca fiind cealaltă parte a contractului de schimb.

2. Cumpărători ţinuţi la secret. De ce?

Conform noii declaraţii de avere, pe 29 mai 2015, Victor Ponta a vândut două apartamente din Bucureşti, unul de 65,13 m.p. şi al doilea de 65,06 m.p. Fiecare apartament a fost vândut cu 75.000 de euro. Dar în declaraţia de avere NU APAR cine au fost cumpărătorii. Nominalizarea cumpărătorilor este obligatorie, omiterea lor reprezentând o încălcare a legii. Cele două apartamente au intrat în proprietatea lui Victor Ponta în anul 2013, în urma dizolvării societăţii de avocatură pe care a deţinut-o anterior premierul. Cu alte cuvinte ele au aparţinut firmei lui Victor Ponta. Totuşi la o privire mai atentă aruncată pe formularul declaraţiei de avere avem o surpriză: iniţial au existat numele cumpărătorilor, dar au fost şterse. De ce? Răspunul trebuie căutat la o altă tranzacţie imobiliară a lui Victor Ponta. În iulie, respectiv august 2008, Victor Ponta cumpără un apartament de 89,8 m.p şi o garsonieră de 33,97 m.p. în strada Jiului nr.144, ambele incinte fiind situate una lângă alta pe un palier al unui bloc nou cu cca 4 nivele. Este vorba de acele apartamente la care s-au referit şi procurorii DNA în încrengătura afacerilor cu Dan Şova. Dacă nu greşim, Victor Ponta a declarat că a dat 200.000 de euro pe cele două, spunând „aşa erau preţurile atunci”. Corect. Numai că respectivul apartament şi garsoniera sunt vândute pe 7 martie 2012, cu 130.000 de euro, respectiv 80.000 de euro lui Ionuţ Sipeteanu, pe atunci director la BCR Leasing. Trecem peste preţurile destul de piperate pentru anul 2012 şi pentru …strada Jiului, dar nu putem trece peste două coincidenţe: atât Victor Ponta (în 2012) cât şi Daciana Sârbu (în 2013) devin clienţi ai BCR Leasing, Ponta achiziţionând în leasing un autoturism Citroen, iar soţia sa Daciana tot în leasing un Land Rover Ranger. A doua coincidenţă: în 2013, Ionuţ Sipeteanu este numit, de către…Victor Ponta, în CA al TAROM. Ţinând cont de acest precedent, nu este exclus ca şi actualul sau actualii cumpărători să fie în legături şi de altă natură cu Victor Ponta.

3. Un donatar de asemenea necunoscut

Tot la capitolul imobiliar, pe 19 decembrie 2014, Victor Ponta îşi donează una dintre cele mai vechi proprietăţi ale sale, casa de locuit (63 m.p.) din localitatea Baia de Fier (jud.Gorj) cumpărată în 2006, casă aflată pe un teren de 1.371 m.p., cumpărat odată cu casa. Din declaraţia de avere nu aflăm cine este donatarul (persoana care a primit donaţia – n.a.), deci avem din nou o încălcare a legii. Joi noaptea, La Realitatea TV, unul dintre invitaţii emisiunii Jocuri de Putere a afirmat că deţine informaţii din care rezultă că Victor Ponta nu a utilizat niciodată această casă („o banală construcţie din lemn, neamenajată în interior” – sursa citată) şi ca persoana care a obţinut donaţia ar fi una şi aceeaşi cu cea care i-ar fi vândut-o lui Victor Ponta. Un lucru este cert, în cartea de identitate a premierului, la domiciliul stabil, apărea în noimebrie trecut, adresa de la Baia de Fier.

4. 50.000 de euro pentru mama

În declaraţiile de avere din 2014 ale Dacianei Sârbu apare suma de 50.000 de euro donaţie pentru Mariana Sârbu, adică pentru mama europarlamentarei. Nu intrăm în „intimităţile” familiei Sârbu, deşi o donaţie de 50.000 de euro nu este de ici de colo, chiar când dacă este vorba de mama. Acum, când Victor Ponta a trecut în declaraţia sa de avere şi activele şi pasivele soţiei, apare şi această donaţie. Dar apare (din nou) cu încălcarea legii. Nu se spune cine este persoana care a primit donaţia. Suntem aici efectiv în faţa unei erori tactice. Oricine a accesat declaraţia de avere a Dacianei Sârbu a aflat către cine au mers cei 50.000 de euro. De ce a ţinut la secret Victor Ponta acest lucru care nu mai este un secret pentru nimeni? Greu de dat un răspuns. Abia de acum se pot coace fel de fel de scenarii legate de această mai mult decât generoasă donaţie.

5. Un apartament s-a pierdut pe drum

Din noua declaraţie de avere a lui Victor Ponta mai lipseşte ceva. Este vorba de apartamentul de 167,4 m.p. din Bucureşti, cumpărat de Dacian Sârbu în 2007 într.u complex rezidenţial din sectorul 2, în faptm apartamentul în care locuiesc soţii Ponta. Acest apartament care apare în declaraţiile de avere ale soţiei sale, nu a mai fost trecut pe declaraţia de avere a premierului împreună cu celelalte bunuri şi pasive. De ce? Nu ştim. Să fi fost o simplă omisiunea? Chiar dacă ar fi aşa, omisiunile din declaraţiile de avere şi din cele de interese sunt considerate de legialţia în domeniu ca fiind infracţiuni de fals în declaraţii.

De ce a ţinut Victor Ponta să „intre în legalitate”

Foarte multă lume se întreabă de ce, după 5 ani, premierul Victor Ponta a ţinut să intre în „legalitate” (am pus ghilimelele, deoarece cele 5 puncte prezentate mai sus reprezintă clare încălcări ale legii), adică să treacă în declaraţia sa de avere bunurile şi pasivele soţiei sale. Pe piaţă circulă trei variante din zona politicului şi una din tona mondenă. Vi le prezentă pe toate patru:
• după ce a intrat în vizorul DNA, premierul s-a temut să nu se aleagă cu încă un dosar penal pentru fals în declaraţii (precizăm că oricând DNA poate deschide un dosar în ceea ce priveşte declaraţiile de avere ale premierului din perioada 2010-2014 şi inclusiv pentru această declaraţie din 15 iunie a.c. – n.a.)
• Victor Ponta a văzut ce a păţit prietenul său, preşedintele CJ Gorj, Ion Călinoiu. Reamintim, ANI l-a declarat incompatibil pentru că în paralel cu funcţia de preşedinte de CJ, între 1 septembrie şi 15 decembrie 2012, între 1 iunie şi 31 iulie 2013 a activat în calitate de expert în două instituţii din zonă. Dar pentru că Ion Călinoiu nu a trecut în declaraţiile de avere banii pe care i-a primit de la cele două instituţii, el s-a ales şi cu acuzaţia de fals în declaraţii în formă continuată. Şi nici măcar nu era vorba de sume mari. Dar legea este lege.
• Un fruntaş PMP din Constanţa a făcut o plângere la DNA acuzându-l pe premier că nu a trecut în declaraţia de avere un cea în valoare de peste 15.000 de euro.
• Nu este exclus ca în scurt timp să asistăm la un divorţ în familia Ponta. În acest caz, tot ce ar fi rezultat din partaj ar fi fost inexplicabil când ar fi apărut în declaraţia sa de avere, suspiciunile ar fi urmat să curgă etc etc. Trecând acum şi bunurile soţiei în declaraţia de avere, se va putea foarte uşor observa originea bunurilor şi a sumelor ce ar rezulta din partaj.
Precizare
Toate datele prezentate în acest articol sunt preluate exclusiv din declaraţiile de avere ale premierului Victor Ponta. Daciana Sârbu şi Ilie Sârbu.

You may also like

1 comment

Je suis care e! 19 iunie 2015 - 21:19

eu cred ca golanasul de ponta nu se mai intoarce din turcia!
cica operatia a fost grea, iar recuperarea este tare dureroasa 🙂

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.