Incepand de anul viitor, odata cu noua forma a Codului fiscal adoptat recent, se modifica destul de mult reglementarile care stabileau pana acum cotele de taxe si impozite locale pe care trebuie sa le platim, dupa caz.
La ce ar trebui sa ne asteptam insa in 2016 si 2017, ani in care se aplica unele dintre aceste masuri?
Cele mai multe schimbari au vizat impozitul pe cladiri unde s-au facut modificari semnificative.Redam mai jos aceste noi prevederi si amintim mai intai ca se aplica noi scutiri de impozit cand vorbim de cladiri si ca decizia de a scuti o anumita cladire revine consiliilor locale.
O veste buna vine pentru persoanele care au in proprietate doua sau mai multe cladiri si care, incepand din 2016, nu vor mai datora un impozit pe cladiri majorat. Se trece la o noua categorisire a cladirilor, astfel ca vorbim de cladiri rezidentiala, nerezidentiale si cu destinatie mixta.
Iata care sunt noile prevederi in ce priveste categoriile amintite, asa cum au fost explicate recent intr-o analiza intocmita pentru HotNews.ro de consultantul fiscal Cristian Rapcencu:
„- in cazul cladirilor rezidentiale detinute atat de persoane fizice, cat si de persoane juridice, impozitul pe cladiri se calculeaza prin aplicarea unei cote cuprinse intre 0,08%-0,2% , asupra valorii impozabile a cladirii;
– in cazul cladirilor nerezidentiale detinute atat de persoane fizice, cat si de persoane juridice, impozitul pe cladiri se calculeaza prin aplicarea unei cote cuprinse intre 0,2-1,3% asupra valorii cladirii;
– pentru cladirile nerezidentiale detinute de persoane fizice, valoarea impozabila trebuie stabilita prin raport de evaluare daca aceasta nu a fost construita sau dobandita in ultimii 5 ani;”.