Home Actualitate Nici Parchetul General nu vrea să renunțe la posturile vacante din justiție

Nici Parchetul General nu vrea să renunțe la posturile vacante din justiție

by George Avram

Parchetul General atrage atenția că planul Guvernului de a desființa 200.000 de locuri de muncă vacante va conduce la desființarea structurilor județene ale DIICOT. PICCJ a dat exemple de Parchete care funcționează acum cu un singur procuror și care trebuie să investigheze cazuri de omor, corupție și evaziune  și a avertizat că structurile județene ale DIICOT vor avea de suferit. Pentru a evita producerea unor consecințe devastatoare asupra activității instituțiilor din sistemul judiciar, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție i-a trimis ministrului justiției, Alina Gorghiu, o adresă prin care cere ca actul normativ să nu fie aplicat instituțiilor din cadrul sistemului judiciar.

Vă reamintim că guvernul Ciolacu a anunțat că una dintre măsurile de reducere a cheltuielilor este și desființarea a peste 200 de mii de locuri vacante din cadrul instituțiilor de stat.

 

Ce spune Parchetul General

  • „Dacă ordonanţa de urgenţă s-ar aplica instituţiilor din sistemul judiciar s-ar produce, implicit, schimbări esenţiale în organizarea internă a acestor instituţii, cu modificarea corelativă a legilor de organizare şi funcţionare a respectivelor instituţii, ceea ce ar produce grave perturbări în activitatea de urmărire penală”, a atras atenția PICCJ.
  • Parchetul General susține că dacă se va aplica măsura desființării posturilor vacante, atunci „vor fi parchete care vor fi desființate de facto sau vor funcționa cu unul sau doi procurori, fiind imposibilă asigurarea activității acestora”.
  • „La nivelul structurilor specializate, cu precădere DIICOT, la nivelul majorității județelor funcționează birouri teritoriale. Ori, desființarea structurilor de parchet organizate ca birouri prevăzută de art. VII din proiectul de act normativ ar echivala cu deființarea de facto a structurilor teritoriale ale DIICOT din respectivele județe, cu consecințe greu de estimat în ceea ce privește capacitatea de luptă împotriva criminalității organizate”.

 

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.