Home Actualitate New York Times: Drona americană MQ-9 prăbușită în Marea Neagră a decolat din România

New York Times: Drona americană MQ-9 prăbușită în Marea Neagră a decolat din România

by Ioana Popescu

Drona americană MQ-9 „Reaper”, care s-a prăbușit în Marea Neagră după ciocnirea cu  avioane de vânătoare rusești ar fi decolat din România, a declarat pentru The New York Times un înalt oficial militar american, potrivit Radio Europa Liberă.

Drona a decolat dimineața de la baza aeriană din România, pornind într-o misiune de recunoaștere programată, care durează în mod normal între 9-10 ore, a mai precizat oficialul.

Drona nu era înarmată, iar misiunea de supraveghere se desfășura la aproximativ 75 de mile sud-vest de Peninsula Crimeea în momentul interceptării, a mai spus oficialul american, al cărui nume e ținut secret de către publicație.

La fel, Nnumele bazei din România nu a fost făcut public.

Reamintim că ieri un avion de vânătoare rusesc Su-27 s-a ciocnit cu o dronă militară americană deasupra Mării Negre, provocând prăbușirea dronei,  anunțul fiind transmis Comandamentului SUA pentru Europa într-un comunicat.

Purtătorul de cuvânt pentru securitate națională al Casei Albe a condamnat gestul forțelor ruse și a asigurat că SUA nu vor fi descurajate să fie prezente în regiune,

Oficialul american a declarat că aceasta a fost “nesigură și neprofesionistă” și a provocat doborârea unui avion american.

“Deci (n.r. – doborârea) este unică în această privință. Dacă mesajul pe care (n.r. – rușii) vor să îl transmită este să ne descurajeze să zburăm şi să operăm în spaţiul aerian internaţional de deasupra Mării Negre, atunci acest mesaj va fi un eşec, pentru că nu se va întâmpla asta. Marea Neagră nu aparține vreunei națiuni. Și vom continua să facem ceea ce necesar pentru interesele noastre de securitate națională în acea parte a lumii“, a mai afirmat John Kirby.

 

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.