Home Actualitate Nemira publică testamentul lui Valentin Nicolau: Oriunde mă duc, numai de mine dau

Nemira publică testamentul lui Valentin Nicolau: Oriunde mă duc, numai de mine dau

by I. B.

Un manuscris valoros a fost publicat de Editura Nemira, la puțin timp după ce  Valentin Nicolau, dramaturg, fost președinte al Televiziunii Române, s-a stins fulgerător din viață, în 13 ianuarie. Scriitorul își lansase cu două luni în urmă o carte, ”Basmania. Răspântia gândurilor”, la Gaudeamus.

Autor a nu mai puțin de șase volume de teatru, Nicolau lucra la un nou volum de texte dramatice. Cele trei piese într-un act pe care a apucat să le scrie au fost publicate de Editura Nemira sub titlul  ”Oriunde mă duc, numai de mine dau”. Cele trei texte (Om fără om, Francezul și Fotografia) sunt completate de eseul ”Un teatru al cunoașterii interioare”, rămas în manuscris în trista zi de 13 ianuarie.

Marți, 31 martie, Editura Nemira va organiza în grădina Cafenelei Cărturești un spectacol lectură cu aceste ”vise într-un act”. Vor citi actorii George Costin, Adrian Nicolae, Sorin Miron, Alexandru Pavel, Nicoleta Hâncu şi Mihaela Velicu. Spectacolul va fi urmat de o prezentare a volumului făcută de regizorul Victor Ioan Frunză şi criticii de teatru Ludmila Patlanjoglu şi Monica Andronescu.

Piesa ar trebui să se joace într-o catedrală

Volumul, completat cu un eseu aflat în manuscris,  este prefațat de George Banu. Criticul identifică în această ”opera ultima” un autoportret, o serie de mărturisiri care acum ies  la lumină, asemeniunui cod secret.

Frazele din această piesă (Om fără om-n.r.) capătă un sens parabolic sau chiar vizionar, scrie Banu, azi, când în lume se ucide în numele religiei, când fanatismele se exacerbează. Viața confirmă opera, arată criticul, avertismentullui Valentin Nicolau fiind scris înainte de tragedia de la Charlie Hebdo.

Piesa ar trebui jucată nu pe scenă, ci într-un spațiu religios, cum ar fi o catedrală, scrie George Banu, potrivit dcnews.ro

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.