Undeva in Prahova, la 46 de kilometri de Ploiesti, in comuna Sangeru, se afla muzeul pietrei. Un loc unic in Romania, pe care poetul Lucian Avramescu l-a amenajat, inainte de toate, cu sufletul, pentru a lasa mostenire generatiilor viitoare. 

De cum treci de comuna Apostolache, in zona de deal a judetului Prahova, intri pe soseaua ingusta, in comuna Sangeru. Un loc aparent simplu, cu oameni ce isi duc traiul ca multi altii. Aici isi aare casa poetul Lucian Avramescu. In satul in care s-a nascut acesta, in casa parinteasca, a strans de prin mari si tari, o serie de obiecte si figurine din piatra. Pe langa rastalmacirea cu tact a cuvintelor, poetul are si aceasta pasiune. Asa s-a nascut Muzeul Pietrei, un loc aparte, o expozitie ce are propria poveste.

Totul este de piatra cat vezi cu ochii. Casa in sine, anexele si tot ceea ce intregeste peisajul rural, parca despreins din epoca de piatra. Este situate in centrul satului, in imediata vecinatate a Muzeului satesc Sangeru. Pietrele sunt elementele ce ii bucura privirea si sufletul deopotriva poetului Lucian Avramescu.

In sanul casei, de la balconul acesteia, Lucian Avramescu vede pana peste dealuri. Este o constructie masiva de piatra. Zidurile groase de aproape 80 de cm, tin ca un strajer in picioare acest adapost, tipic arhitecturii rurale de acum doua secole. La interior totul este, cum altfel, decat din piatra. Mai multe mese cioplite stau ca suport pentru mai multe cesti scobite in roca alba. Muzeul contine in toate spatiile sale peste 1.000 de piese mesterite de artistii tarani.

Casa-muzeu se afla lipita de sediul primariei din comuna, o donatie catre obste a bunicului poetului. O donatie catre comunitate si iubitorii artei este si Muzeul Pietrei. Portile sunt deschise vizitatorilor oricand, fara taxa de intrare.

Poetul iubeste arta, iubeste povestile frumoase ce reies din duritatea bucatilor de piatra. Si le spune oricui ii calca pragul. Pentru ca in casa-muzeu oricine poate sa paseasca. Are si un mesaj pentru aceia care nu au apucat sa o viziteze.

Locul unde stau atatea obiecte de arta, realizate din piatra, locul in care poetul a investit sentimente va dainui cu strajnicie peste ani. Aceasta este bucuria lui. Sa lase celor care va sa vie un cadou de pret, sa asculte si sa inteleaga povestea pe care o repeta iar si iar, cu drag si fara incetare. Un loc unic, undeva in Prahova.

 

 

sursa- ampress.ro

loading...

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.