Home Actualitate MONITORIZAȚI prin telefoane: Datele personale ale utilizatorilor, colectate la fiecare trei minute

MONITORIZAȚI prin telefoane: Datele personale ale utilizatorilor, colectate la fiecare trei minute

by Ana Barb

Anumite aplicaţii pentru telefoanele mobile inteligente care folosesc sistemul de operare Android colectează date personale ale utilizatorilor, precum mişcările realizate de aceştia, la fiecare trei minute, potrivit unui studiu american, informează dailymail.co.uk, scrie descoperă.

Anumite aplicaţii colectează coordonatele GPS ale telefonului, în medie, de 6.200 de ori pe parcursul a două săptămâni. Studiul a dezvăluit, de asemenea, faptul că utilizatorii de telefoane inteligente nu aveau nicio idee în legătură cu faptul că erau atât de atent monitorizaţi, iar foarte mulţi dintre ei s-au declarat surprinşi de rezultatele studiului.

Cercetătorii de la Universitatea Carnegie Mellon au rugat 23 de utilizatori de telefoane inteligente, cu versiunea 4.3 a sistemului de operare Android, să îşi instaleze programe care înregistrează cererile de acces ale aplicaţiilor la o serie de informaţii personale, potrivit unui articol publicat de Elizabeth Dwoskin în Wall Street Journal.

Aplicaţia Groupon, de exemplu, colectează coordonatele utilizatorilor de 1.062 de ori într-un interval de două săptămâni.

Participanţii primeau un mesaj în fiecare zi, denumit „privacy nudge” („avertizare de confidenţialitate”), care îi informa în legătură cu frecvenţa cu care anumite informaţii personale – precum localizarea, lista de contacte şi istoricul conversaţiilor – erau partajate.

Unele dintre acele mesaje zilnice au fost considerate alarmante. Un astfel de exemplu: „Locul în care vă aflaţi a fost partajat de 5.398 de ori pe Facebook, Groupon, GO Launcher EX şi pe alte şapte aplicaţii în ultimele 14 zile”.

„4.182 de ori – vă bateţi joc de mine?”, a declarat unul dintre participanţii la acest studiu. „M-am simţit ca şi cum eram urmărit de propriul telefon. A fost ceva înspăimântător. Acest număr este prea mare”.

„Cei mai mulţi oameni nu au nicio idee despre ceea ce se întâmplă”, a declarat Norman Sadeh, profesor la Institute for Software Research din cadrul School of Computer Science, autorul studiului.

 

Sursă: mediafax, descopera

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.