Home Actualitate Moda la încoronarea Regelui Charles al III-lea

Moda la încoronarea Regelui Charles al III-lea

by Irina Zamfir

La câteva zile de la încoronarea regelui Charles al III-lea, încă se vorbește despre ținutele participanților, abaterile de la tradiție și tantrumurile micului prinț Louis. Am analizat și eu toate cele menționate anterior, însă m-am documentat, mai abitir, în ceea ce privește moda. Prima impresia a fost clară: ținutele monocromatice au reprezentat principala tendinţă a zilei, cu sau fără mănuși. Mai jos, voi continua prin a prezenta selecția mea a celor mai bune apariții de sâmbătă.

Notă: lista mea conține doar prințese, regine și regi.

Kate Middleton, Prințesa de Wales

A avut de îndeplinit o misiune foarte dificilă: aceea de a avea o ținută cu iz regal, fără a le umbri imaginea celor două vedete” ale zilei – Charles și Camilla.

Prințesa de Wales a purtat o rochie de mătase, în culoarea fildeșului, creație a casei de modă Alexander McQueen – una dintre mărcile ei preferate, când vorbim despre modă – acoperită de mantia Ordinului Regal Victorian, în culorile drapelului britanic. Interesantă a fost, însă, atenția la detalii, întrucât, pe rochie, au fost aplicate broderii florale argintii – trandafiri, ciulini, narcise și trifoi, fiecare reprezentând Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord.

Pe cap, Kate Middleton a purtat o diademă argintie, creată de către Jess Collett, împreună cu… (ați ghicit) Alexander McQueen. Se pare că această tiara a reprezentat o fină aluzie la coroanele de flori purtate de domnișoarele de onoare ale Reginei Elisabeta a II-a, la încoronarea ei din 1953.

La ceremonie, Kate a purtat, în semn de omagiu, un set de cercei cu perle și diamante, care a aparținut prințesei Diana. De asemenea, în memoria regretatei Regine Elisabeta a II-a, Prințesa de Wales a accesorizat, ținutei sale, un colier, pe care regina îl primise de la tatăl ei, George al VI-lea. A fost, de altfel, colierul preferat al suveranei, pe care îl alegea atunci când nu purta diademă.

Penny Mordaunt

Președintele Consiliului Privat și membră a Parlamentului Britanic, Penny Mordaunt, a fost desemnată pentru a purta, la ceremonia de încoronare, sabia de stat, ceea ce a însemnat un rol extrem de important, atât prin semnificația sabiei care i-a fost oferită Regelui Charles, cât și prin faptul că, pentru prima dată, acest ritual a fost făcut de o femeie. Mordaunt a trebuit să țină lama în unghi drept față de corpul ei, în timpul intrării sale în Westminster Abbey și pe tot parcursul evenimentului.

Fiind prima femeie care a îndeplinit această funcție, la o încoronare, Penny Mordaunt a avut șansa de a-și pune amprenta asupra evenimentului. Ea a declarat, într-un interviu, faptul că a simțit că „nu este corect” să poarte ținuta tipică acestui statut, pe care marchizul de Salisbury a avut-o la încoronarea Reginei Elisabeta a II-a, în 1953. Intenția lui Mordaunt a fost „să vină cu ceva care este modern, dar în același timp, plin de simbolism”.

Așa a și fost, căci ținuta aleasă dei Penny Mordaunt a atras toate privirile spectatorilor, dar (mai ales) ale celor ce au urmărit evenimentul de acasă. Rochia de culoare albastră, cu capă, produsă de casa de modă londoneză SAfiYAA și pălăria, creată de Jane Taylor, au avut aplicate broderii aurii, în formă de ferigă, care au trimis cu gândul la detaliile regăsite pe ținuta origială.

Regina Letitzia a Spaniei, însoțită de Regele Felipe al VI-lea

Regina a purtat un costum, făcut la comandă, format dintr-o fustă creion, la care a asortat un blazer cu volane în jurul taliei, într-un roz îndrăzneț, creație a Carolinei Herrera. Ținuta a fost completată perfect cu o pereche de pantofi cu toc, o poșetă tip clutch (semnată Scala Insignia) și o pălărie, toate în nuanța costumului (în cazul pălăriei, aceasta doar a avut detalii de culoare roz). Regele Felipe a impresionat, de asemenea, însă prin ținuta sa clasică de ceremonie.

Regele Vajiralongkorn al Thailandei și Regina Suthida a Thailandei au furat privirile, purtând costume tradiționale, nimic de designer, însă armonios accesorizate. Culorile alese pentru costumele celor doi suverani au fost, de asemenea, foarte inspirate.

Prințesa Victoria, Moștenitoarea Coroanei Suediei

Însoțită de tatăl său, regale Carl al XVI-lea Gustaf al Suediei, prințesa Victoria a optat pentru o ținută unitară, fiind îmbrăcată în albastru regal din cap până în picioare. Detaliul care a făcut diferența a fost chiar pălăria, de mici dimensiuni, inspirată de stilul lui Jackie Kennedy. Lungimea rochiei, de asemenea, foarte bine aleasă pentru tipologia de corp al prințesei.

Lady Helen Taylor

Fiica Prințului Edward, ducele de Kent, a purtat o ținută de inspirație hispanică, creată de DIOR. Am apreciat acest look clasic, dar rafinat, fără o accesorizare excesivă.

Regina consoartă a statului Lesotho

Regina  Masenate Mohato Seeiso a strălucit în rochia sa până în pământ, în nuanțe de albastru-turcoaz, perfecte carnației sale. Mânecile cu butoni, alături de clutch-ul și detaliul alb al voaletei au consolidat imaginea exotică a reginei din Lesotho.

Zara Tindall

Fiica Prințesei Anne (singura fiică a Reginei Elisabeta a II-a), Zara Tindall, a surprins prin culoarea aleasă (albastru deschis – bleu) și prin croiul paltonului-rochie. Interesantă alegerea pantofilor și a poșetei, tot într-o nuanță de albastru, însă mult mai deschisă față de cea a rochiei și a pălăriei. Acest aspect a „spart” monotonia îmbrăcămintei. Aș fi adăugat o pereche de mănuși la această ținută, însă, desigur, acest detaliu este pur subiectiv.

Broșa purtată a completat perfect lookul conturat de Zara Tindall. Mai mult, accesoriul are și încărcătură emoțională, fiind primită drept cadou de nuntă, de către Prințesa Anne, de la fratele său, Regele Charles al III-lea.

Regina Mathilde a Belgiei

O altă ținută roz (de data aceasta, într-o nuanță pastel) care merită menționată a fost cea purtată de Regina Mathilde a Belgiei. Rochia-capă, foarte elegantă, a fost punctul central al întregului look. Accesorizarea a fost impecabilă; a combinat elemente noi cu bijuterii de colecție.

Frederic, Prințul moștenitor al Danemarcei și Mary Donaldson, Prințesa Danemarcei

 O poză face cât o mie de cuvinte.

Un cuplu foarte atent la finețuri stilistice, despre care nu știam prea multe înainte de încoronarea Regelui Charles. Mă bucur că i-am descoperit așa – îmbrăcați impecabil, foarte rafinat. O accesorizare masivă la el, deloc deranjantă, foarte bine echilibrată; o culoare îndrăzneață la ea, însă foarte potrivită culorii părului și carnației sale. Au riscat și au câștigat.

La ceremonia de sâmbătă, invitaților nu le-a mai fost impus să poarte ținute grandioase sau specifice ceremoniei, în favoarea unora mai lejere și mai relaxate. Cu toate astea, ţinutele doamnelor au fost atent pregătite, din timp, iar efectul a fost cel dorit, la cele mai multe dintre ele, după cum v-am demonstrat în acest articol.

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.