Home Actualitate EXCLUSIV. Ovidiu Bojor, specialist: Metode naturale de combatere a depresiilor

EXCLUSIV. Ovidiu Bojor, specialist: Metode naturale de combatere a depresiilor

by Ovidiu Bojor

În toate cazurile de depresii, tratamentele şi recomandările aparţin medicilor, însă, înafara tratamentelor convenţionale, există şi metode pe care le oferă natura.

Conform studiilor, o cauză a acestor depresii este nivelul scăzut de serotonină. Crescând nivelul de serotonină prin produse naturale, multe din cazurile de depresie se ameliorează. În multe alte cazuri, depresia este cauzată şi de o nutriţie deficitară. Lipsa unor vitamine, expunerea insuficientă la razele solare şi dereglările hormonale, sunt tot atâtea cauze care ar putea duce la stări depresive.

Aşadar, o alimentaţie sănătoasă trebuie să conţină elementele importante pentru viaţă – proteine, hidrocarbonate, grăsimi, vitamine şi minerale, precum şi fibre vegetale. Se recomandă proteine uşoare cum sunt: peştele alb, piept de pui, tofu sau produse pe bază de soia texturată, cu multe vegetale, în special verzi.

Dintre hidrocarbonate se recomandă cereale integrale, pâinea neagră, iar dintre dulciuri, mierea de salcâm şi zahărul brun din trestie de zahăr. Se va elimina din alimentaţie zahărul alb, rafinat.

Pentru salate se recomandă uleiuri vegetale obţinute prin presare la rece, iar pentru gătit uleiurile obţinute prin presare la cald şi în special uleiul de Palmier. Se vor evita complet margarina şi produsele de patiserie preparate cu margarină. Sunt interzise stimulentele artificiale cum ar fi alcoolul, băuturile carbogazoase, care conţin cofeină sau aşa zisele băuturi naturale care conţin conservanţi.

Dintre produsele pe bază de plante se recomandă preparatele de Ginkgo biloba care cresc fluxul sanguin oxigenat la nivelul creierului şi reduc semnificativ simtomele depresiei. Tratamentul durează trei luni pentru a obţine rezultatele scontate. Există mai multe produse pe bază de frunze de Ginkgo boloba cum ar fi Bio Biloba , din care se iau 3 tablete pe zi.

Există însă şi alte plante medicinale cu efecte asemănătoare. De pildă, sunătoarea are acţiune blândă asupra biochimiei creierului şi ameliorează stările de depresie medie şi uşoară. Se recomandă să se înceapă cu o capsulă care conţine 300 de mg extract standardizat şi să se crească apoi doza la trei capsule pe zi. Se poate prepara şi sub formă de infuzie, două linguriţe flori uscate la o cană de apă. Se recomandă a se bea 2-3 căni pe zi, dar nu mai mult de o lună.După o pauză de două săptămâni se poate relua tratamentul.

Seara, înainte de culcare, se recomandă tot o infuzie preparată din părţi egale de flori şi frunze de Păducel, Talpa gâştii şi flori de Tei. Se îndulceşte cu miere. Vă asigură şi un somn liniştit.

NR. Ovidiu Bojor este un renumit farmacis, academician şi fitoterapeut român, membru al Academiei de Ştiinţe Medicale, deţinător al titlului de Senior Honoris Causa, şi fondator al fitoterapiei moderne în România, membru al. Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială (ONUDI), din care face parte încă din anul 1977. A lucrat pe trei continente, a condus patru expediţii ştiintifice pentru exploatarea florei medicinale din Himalaya, a participat la misiuni exploratorii în Afganistan şi Africa: Ruanda, Uganda, Burundi şi Botswana.

Articol republicat

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.