Dacă aveţi şi celulită şi vergeturi, trebuie să alegeţi ce este mai important de tratat.

Vergeturile sunt definite ca striuri roz-vineţii sau alb sidefate apărute din cauza fragmentării ţesutului colagen şi a elastinei din derm. Pielea se aseamănă cu un elastic în care cauciucul din interiorul ţesăturii s-a rupt iar materialul care-l înveleşte a rămas intact şi destins.

Vergeturile apar în creşterea rapidă, în sarcină, şi la persoanele care iau cortizon. Vergeturile roşii sunt uneori semnul unei afecţiuni endocrinologice (sindrom Cushing). Uneori pot fi determinate de întinderea traumatică a tegumentului ca de exemplu după masajul puternic sau după echitaţie şi uneori chiar de la sala de sport.

Din punct de vedere al structurii cutanate, vergetura este considerată o cicatrice dermică, peste care epidermul “atârnă” flasc. Cele mai afectate sunt zonele coapselor, sânilor, abdomenului inferior, rareori pe braţe şi pe toracele posterior.

Tratamentul vergeturilor a fost pâna în prezent dezarmant, cu ameliorări minore. Se consideră că tratamentul cosmetic este potrivit pentru prevenţie, mai ales în sarcină, deoarece gravida este mai expusă la producerea vergeturilor.

Există multe produse de acest fel, dar cel care a stârnit un mare interes în SUA şi Europa de Vest, în ultimul an, se numeşte StriVectin. În farmacii se găsesc şi alte

produse cosmetice anticelulitice cu rol în îngrijirea curentă şi în prevenţie cum ar fi Celludestock sau crema antivergeturi Vichy.

Din punct de vedere dermatologic, considerăm că unguentele pe baza de Tretinoin aplicate seară de seară pe zona afectată mai mult de 6 săptămîni determină creşterea colagenului şi stimulează fibroblastele. Aceste creme nu pot fi însă folosite de femeile însărcinate deoarece au efecte secundare asupra fătului.

Studiile au arătat că energii joase de laser dye pulsat cu argon determină stimularea creşterii celulare. De asemenea, în ultimii cinci ani terapia cu lumină intens pulsată cu filtru de 560 nm pentru culoare roşie pare să aducă rezultate semnificative ameliorând pielea cu vergeturi, studiile dermatologice facându-se prin

fotografiere secvenţială, profilometrie şi biopsie. Aceste studii au dovedit creşterea stratului de elastină şi tendinţa la normalizare a arhitecturii cutanate după un număr de 6-10 şedinţe, dar mai ales dispariţia culorii vineţii din vergeturile recente.

Însă cel mai performant tratament al vergeturilor, acum posibil de efectuat şi la noi în clinică, este cel cu laserul Fraxel.

Aparatul Fraxel sau laserul cu lumină fractionată reuşeşte să reconstruiască pielea deteriorată de cicatrici după operaţii, acnee, varicelă, accidente diverse, dar şi de vergeturi, fotoîmbătrînire, pete cafenii pe faţă, mâini sau decolteu, precum şi ridurile date de îmbătrînirea prematură a pielii. Noua tehnologie îmbunătăţeşte semnificativ aspectul pielii prin redarea supleţii şi elasticităţii cutanate dar şi prin asigurarea netezimii. Totul este posibil datorită stimulării celulelor stem cutanate care refac strat cu strat epidermul dar şi datorită contracţiei fibrelor elastice şi de colagen din derm.

De aceea, acest tratament este foarte valoros în reducerea

vergeturilor care sunt generate de un ţesut elastic foarte fragil şi friabil.

O dată cu modificarea greutăţii corporale pielea crapă în profunzime, epidermul subţiindu-se semnificativ. Vergeturile devin mai vizibile când persoana slăbeşte şi pielea se încreţeşte. Dacă până în prezent nu există o soluţie reală la această problema,

Fraxel-ul permite acum o reacţie de autovindecare a pielii. Sunt necesare 4-6 şedinte efectuate la intervale de 2-4 săptamâni pentru obţinerea unei îmbunătăţiri vizibile. Creşterea şi refacerea pielii tratate continuă încă un an şi jumătate de la încheierea terapiei. Tratamentul nu arde pielea şi nici nu obligă pacientul la îngrijiri

speciale, acesta putându-şi continuă activităţile zilnice. Costul unei şedinţe este calculat în funcţie de mărimea zonei, pentru 1 cm pătrat plătindu-se 2,5 euro.

S-au mai încercat tratamente de peeling pe zonele afectate, dar rezultatele au fost grevate de numeroase efecte secundare ca pătarea pielii, cicatrici vicioase, purpura, vindecare prelungită şi beneficii minore.

V-am dat aceste detalii tehnice ca să înţelegeţi că lumea dermatologilor este preocupată serios de această problemă de aspect cutanat şi că soluţiile nu sunt facile şi nici uşor de obţinut.

Prin urmare, masajul cu vitamina E are doar un rol ocupaţional. Sfatul pe care îl dau cu toată căldura este: dacă aveţi şi celulită şi vergeturi trebuie să ştiţi că masajul celulitei întinde linia vergeturilor deci trebuie să alegeţi ce este mai important de tratat! Iar dacă aveţi vergeturi şi vinişoare vizibile pe picioare nu se recomandă să folosiţi creme revulsive, peeling sau Tretinoin pe zona respectivă, pentru că riscaţi o mărire a leziunii vasculare. Dacă nu vreţi să aveţi vergeturi trebuie să vă feriţi de modificări importante ale greutăţii corporale adică nu faceţi cure de slăbire repetate urmate de îngraşări rapide.

Dr. Mihaela Leventer

Medic primar dermatolog,

Clinica Dermastyle Bucuresti

Programări la: 0722.363.577, 0213106507

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.