Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea din perioada comunistă, a decis vineri Curtea de Apel București (CAB). Decizia nu este definitivă. Imediat, au început să curgă reacțiile. Liderul UDMR, Kelemen Hunor, pune sub semnul întrebării chiar manadtul de președinte al lui Băsescu, după această decizie. El susține că multe dintre deciziile lui Băsescu ar avea legătură cu dosarul.
„Acele documente, acele dosare existau și înainte să ajungă președinte și înainte să ajungă primar general, se bănuia, se vorbea despre acest subiect. Tragedia e că acum ne dăm seama, cei care nu știam, că zece ani am fost conduși de un președinte care era colaborator. E o mare tragedie, o mare dezamăgire, fiindcă nu era un om liber în cei zece ani de zile cât a fost președinte. Acum ne dăm seamă că foarte multe decizii luate de el și foarte multe încurcături făcute de el probabil că au origine în acest dosar ascuns până în 2019”, a declarat Kelemen Hunor, la Digi24.
Dosarul judecat de CAB a fost deschis după ce Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a solicitat instanţei stabilirea calităţii de colaborator al Securităţii în cazul fostului preşedinte.
„Admite acţiunea. Constată calitatea de colaborator al Securităţii în privinţa pârâtului Băsescu Traian”, se arată în minuta judecătorilor Curții de Apel București. Fostul președinte poate face recurs la decizia magistraților în 15 zile de la comunicare, recursul putând fi depus tot la Curtea de Apel București.
La ultimul termen din dosar, Băsescu a declarat că nu a fost colaborator al fostei Securități, așa cum a susținut în repetate rânduri. „Nu il comentez (procesul, n.r.), trebuie să mă apăr. Avem puncte de vedere total diferite, eu și CNSAS, ne va împăca un al treilea, judecătorul.
Băsescu a declarat, pe 5 septembrie, în fața instanței de la Curtea de Apel București, că nu a știut niciodată că i s-ar fi alocat un nume conspirativ și a subliniat că rapoartele sale sunt semnate „căpitan Traian Băsescu”.