Aflat în inima Peninsulei Iberice, la o altitudine de 650 de metri, Madridul, este construit pe ruinele fortului maur Magerit.
Capitala Spaniei are peste 3 milioane de locuitori şi este una din cele mai vizitate capitale europene.
Începând cu viaţa culturală sau cu cea artistică: muzeele, spectacolele sau palatele, continuând cu parcurile, coridele, magazinele, grădinile botanice sau cele zoologice şi terminând cu viaţa de noapte, atmosfera incendiară, distracţia continuă, spiritul libertin sau Chueca „cartierul homosexualilor” (el însuşi o atracţie turistică mai puţin convenţională), Madridul are destule resurse să-şi fascineze vizitatorii.
Dacă vă hotărâţi asupra unei excursii la Madrid trebuie să ştiţi că, inevitabil, veţi ajunge la Puerta del Sol, cel mai viu punct al oraşului, mereu aglomerat dar primitor, de unde puteţi alege orice drum: să leneviţi prin cafenele sau restaurante, să faceţi shopping sau să vizitaţi muzee.
În cazul în care v-aţi decis să vedeţi oraşul aveţi la dispoziţie unul din cele mai accesibile şi confortabile mijloace de transport urban, Segway, cu care puteţi face turul oraşului, puteţi vedea catedralele, casa operei sau Palatul Regal.
Madridul este considerat un punct european de referinţă pentru artă şi cultură. Iubitorii de artă, care vizitează Madridul, trebuie să ajungă la cel puţin trei muzee.
Muzeu Prado are una din cele mai mari galerii de pictură din lume şi este vizitat de 2,6 milioane de oameni anual. Clădirea datează din 1785 şi, în present, adăposteşte peste 8000 de tablori din care doar 2000 sunt expuse publicului, din lipsă de spaţiu.
De asemenea, iubitorilor de artă le este recomandat Muzeul Thyssen Bornemisza, unde vor face o incursiune în istoria artelor începând cu secolul al XIII-lea, până în prezent iar pentru turiştii care admiră arta contemporană le este recomandat Muzeul Naţional&Centrul de Arte Reina Sofia.
Dacă alegeţi să vizitaţi Madridul şi dacă nu sunteţi prea sensibil, nu puteţi ocoli un produs 100%spaniol, lupta toreadorilor cu taurii sau corida.
În ceea ce priveşte mâncarea, oferta este variată, în Madrid există peste 3000 de restaurante. Madridul e capitala gastronomică a Spaniei, locul de întâlnire dintre bucătăriile castiliane, andaluze, başte şi multe alte preparate internaţionale. Printre preparatele ce nu ar trebui ratate se numără „cocido madrilen”, adică o friptură de carne cu şuncă şi pasat, celebru jamon ( se citeste hamon), carne afumată într -un stil specific. Variatele preparate culinare trebuie stropite obligatoriu cu sangria,o băutură slab alcolizată, pe bază de vin şi în care se află bucăţi de fructe. Însă nu trebuie uitat că, după Franţa şi Italia, Spania este al treilea mare producător de vinuri pe plan mondial.
Madridul nu este un oraş scump. Există o multitudine de hoteluri sau case de oaspeţi unde vă puteţi caza la preţuri extrem de bune, 10,15 euro pe noapte. Hotelurile de lux sunt multe, la fel şi restaurantele sau magazinele. Totuşi, cu puţină atenţie un buget minim de 20, 30 de euro pe zi este suficient. 40 de euro de persoană vă garantează un sejur minunat în timp ce 60 de euro sunt suficienţi pentru a nu acumula nici un fel de frustrare turistică. Preţurile sunt aproximativ aceleaşi ca în România, cel puţin dacă vorbim de produsele „diverse”: o bere costă aproximativ 1 euro, intrarea într-un club de noapte 10 euro, biletul de intrare în Muzeul Prado 6 euro, o sticlă de apă minerală 35 de eurocenţi.
Madridul îşi îmbie turiştii şi cu o tentantă ofertă în materie de shopping, cu magazine pentru toate gusturile şi toate buzunarele, mai ales în lunile ianuarie – februarie (reducerile de iarnă) şi iulie – august (reducerile de vară). Reducerile nu sunt aplicate doar articolelor vestimentare, de încălţăminte sau accesorii, ci absolut oricărui lucru aflat la vânzare: creme, parfumuri, şampoane, cosmetice, cărţi, electronice, electrocasnice, ceasuri, eşarfe, portofele, curele, jucării, CD-uri.
M.I