Home Actualitate Lupta cu GÂNDURILE

Lupta cu GÂNDURILE

by Oana Stănciulescu

În viața sa, fiecare dintre noi s-a confruntat cu diverse gânduri obsesive. Acestea pot lua forma unor întrebări: Am închis ușa?, Robinetul de apă a rămas deschis? şi așa mai departe. Astfel de gânduri sunt normale și nu necesită nici un tip de intervenție. Dacă însă devin un obicei de zi cu zi, afectându-ne în alte domenii ale vieții, aceste gânduri obsesive pot indica prezența unei nevroze.

Gândurile obsesive sunt ca o defilare permanentă şi constantă de cuvinte, idei şi evenimente nedorite. Omul, ostaticul lor, încearcă să le facă față. Numai că lupta pentru înfrângerea lor este extrem de grea: gândurile se opun cu rezistență şi devin din ce în ce mai puternice. Gândurile negative, de regulă, provoacă un stres emoțional sever. De cele mai multe ori resentimentele sau fricile iraționale pot duce la depresie iar pentru a combate această gravă problemă va fi necesar să întreprindem diverse acțiuni competente.

De obicei omul, după ce se confruntă cu o situație dificilă, încearcă să o uite, dar lupta cu gândurile nu este atât de ușoară pe cât pare. Multe răni suferite pe parcursul vieții lasă urme de neșters asupra psihicului. Traumele trecutului conduc la disfuncționalități, exprimate adesea sub forma gândurilor obsesive. Dar, gândurile intruzive pot fi şi rezultatul oboselii sau al unei epuizări puternice a sistemului nervos.

Cum putem lupta cu gândurile? În primul rând, ar trebui să renunțăm la luptă. Din aceasta bătălie nimeni nu poate ieși învingător. Cu cât îmi voi propune mai mult să NU mă mai gândesc la ceva cu atât voi sfârși gândind mai intens la lucrul respectiv. Acest lucru este posibil deoarece creierul nostru nu operează cu negații.

Dacă acum, în timp ce citiți acest articol o să vă rog ca preț de un minut să NU vă gândiți la un iepure mare şi alb, cu ochii roșii, ce veți face? Nu vă gândiți la iepurele mare şi alb cu ochii roșii! Nu?

Deci, cel mai bine este să încetez să-mi propun să NU mă mai gândesc. Las gândurile să apară așa cum vin norii pe cer. Norii sunt ca şi gândurile noastre care apar, îi vedem, îi analizăm sau nu. Norii vor trece ușor şi vor dispărea lăsând loc altor norișori. Şi în mintea noastră gândurile apar şi apoi lasă loc altor gânduri care vor veni şi vor trece, ca norii de pe cer. Eforturile noastre de a alunga un gând nu numai că nu aduc rezultate, dar de cele mai multe ori complică situația şi mai mult.

Chiar dacă ne învăluie cu o forță incredibilă, nu este bine să încercăm să opunem rezistență gândurilor. Nu vom face decât să pierdem o mulțime de efort și de energie. Ideea este să lucrăm cu ele pentru a opri războiul. Luați gândurile intruzive ca un dat, nu vă fie frică de ele şi nici nu încercați să preluați conducerea. Acest lucru nu este atât de ușor de făcut dar e nevoie doar de un simplu impuls. Încercați să abordați problema din alt punct de vedere şi observați mai atent care sunt argumentele pro sau contra.

E bine de știut că, dacă putem să conștientizăm care ne sunt gândurile obsesive, deja suntem la jumătatea drumului spre victorie.
Integral pe crestinortodox.ro

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.