Azi, 28 ianuarie 2010, prietena mea Roxana Iordache mi-a răsucit cuţitul în inimă. 20 de ani de când Corneliu Coposu putea să dea lovitura de stat. Seniorul avea 300.000 de oameni pe străzi. Muşcam din buze şi priveam la televizor, din îndepărtatul loc al devenirii mele: Timişoara. Putea să o facă. Nu a făcut-o! De cel puţin cinci ori l-am întrebat. De ce nu aţi dat-o?

Şi de fiecare dată m-a apostrofat. Mă enervez şi mă duc să caut primul meu interviu făcut cu el, în 2 februarie 1990. Eram un ţânc venit de la margine de Românie. I-am solicitat la sediu un interviu. Mi-a replicat că ar fi o onoare să cinăm împreună. Eu l-aş fi onorat? Eram imberb şi plin de prejudecăţi. Mie mi-a făcut onoarea.
Aşa am ajuns prima oară în Mămulari. Mi-au fost prezentate surorile şi casa sa scăpată de furia demolărilor. Dialogul s-a purtat până la 5 dimineaţă. Pierdusem şi trenul. Mi se făcuse foame. Nu mai aveam nici ţigări. Am fumat din Kent-urile lui şi am mâncat o bucăţică din singura mâncare pe care o avea în casă. O bucată de salam. “Ştiţi, domnule Ghilezan, noi suntem o familie săracă”. Dar ce merite aveam eu să pătrund în intimitatea unui om mai înalt decât istoria? Am luat de jenă doar o felie, deşi eram mort de foame. În zece ore, Omul a reuşit să mă seducă pentru întreaga viaţă. Cum a putut să fie atât de convingător, nici după anii de Psihologie nu am înţeles.
La venirea Regelui Mihai la Bucureşti în Dumnezeieştile zile de Paşti 1992, câţiva tineri de la organizaţia muncitorească a PNŢCD mă tot băteau la cap să plecăm să dăm asaltul total asupra Cotroceniului. Şi eram aproape un milion. Tot Corneliu Coposu ne-a oprit. Poate, dacă ne lăsa să ne facem nebunia, altfel priveam azi lucrurile. Noi, la fel ca el, nu aveam ce pierde. Însă, principiile sale democratice ne-au ţinut cu arma la picior. Şi ce chef de revoluţie aveam. Mai ales că veneam cu o licenţă de revoluţie de la Timişoara si voiam si eu doctoratul. Mai bine clipea şi ne lăsa să ne facem damblaua.

ghileroxanaghile regele

Articol aparut pe site-ul bookiseala.ro.  în 2010.

loading...

8 COMENTARII

  1. Sa credeti voi ca puteati face altceva decit ce e astazi Inainte de a se face acea lovitura de stat planul ce urma era facut pe zeci de ani Cum credeti voi ca se putea crea capitalism fara hotie tilharie minciuna numai astea toate la un loc naste capitalism Altfel ne trebuia mii de ani sa qajungem unde sintem azi Acesta e un adevar pe care toti inavutiti toti peofitori nu il spun

    • Dragii mei ,in curind implinesc 70 de ani sint pensionara cu o pensie modica ,am 2 copii si sint vaduva de 6 ani . Amindoi copii au plecat din tara in urma cu ceva ani ,unul in USA ,celalalt in Canada si nu cred ca este nevoie sa va spun de ce au parasit tara lor ,si sa prefere o tara straina total de a noastra . Dupa moartea sotului meu ,fica mea din Canada a depus actele pentru reintregirea familiei si acum sint Rezident Canadian si in curind sper sa plec definitiv din tara . Din cauza acestui regim imputit si cu o tara condusa de sacali ,oameni cu interese personale ,partide colorate ,cu salarii de milioane ,care au avut grija doar lor sa le fie lor bine ,in mizeria in care traim ;unde neau mintit si umilit si mai ales pe cei care inca mai sint in cimpul muncii si ne asigura noua mizeria de pensie . Cu mina pe inima va scriu ,ca nu este usor dupa o viata de munca si eforturi mari sa ajung sa vind ,casa ,masina si totate lucrurile facute cu greu si cu sudoare ; la un pret mizer si sa las totul in urma si trairi cu amintiri care ma leaNga de tara mea si unde doream sa traiesc pina la moarte . Eu sint( fericita ) doar din punctul de vedere ca am copii minunati si nu mau lasat sa ma chinuiesc in tara mea ,atit si nimic mai mult .In concluzie ,indiferent cine va fi la putere ,nu se va schimba putregaiul existent si va fi si mai rau de voi ,care va luptati cu morile de vint .

  2. Am uitat sa adaug ca pensia mea este de 450 $ dolari Canadieni si eu nu am dreptul la o pensie acolo ,atit beneficiez de asigurare medicala gratuita si ma vor intretine copii care sint inglobati in datorii la banca de mii $,si au salarii modeste si sint fericiti ca au un loc de munca asigurat ( uneori nu la nivelul pregatirii profesionale ) ,dar acceptat fara mindrie . Ma gindesc la voi tinerii de unde si cum o sa va asigure statul o pensie ? din moment ce forta de munca a scazut enorm si scade in continuare ?Trezitiva fratilor si nu mai sperati in mai bine .

    • Va rog sa stergeti comentariu meu ,am fost sub influenta unor sedative si fara discernamint cind am scris si doresc sa nu-l publicati ,va multumesc

  3. Va rog sa stergeti comentariul meu din data 30 05 2014 ,si sa nul publicati ,am fost complect dezimformata legat de tradare ,va multumesc

  4. Referitor la acel comentariu , din data de 30 05 2014 lam scris sub influenta unor sedative ,deci nu aveam discernamint ,si doresc sa ma anuntati ,daca a fost publicat ,va multumesc pentru intelegere .

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.