Câteva pleonasme:

Avansați înainte și continuă mai departe sunt două exemple de pleonasme mai rar întâlnite în ultima vreme.

Nu așa stau lucurile cu alte expresii, cum ar fi:

„Continuă mai departe” – A continua înseamnă  a merge mai departe, așa încât fraza aceasta nu se deosebește cu nimic de „Avansați înainte”.

La fel expresia, mult mai răspândită, perfect de bine. Sau prefer mai bine, care face ravagii în toate structurile societății: prefer înseamnă „vreau mai bine”, deci prefer mai bine conține de dou[ ori ideea de „bine”.

Dacă vă duceți la croitor vă va face cu siguranță un „costum de haine”, deși costum înseamnă rând de haine. ( Alexandru Graur)

loading...

2 COMENTARII

  1. As dori sa explicați daca este corect sau nu expresiile:”a spus cu subiect si predicat”, „spuneti cu subiect si predicat”, expresii tot mai utilizate in media vizuala.

    • Este corect din punct de vedere gramatical, dar nu mi se pare deloc logica expresia, asemeni espresiei: „a fi un om cu coloana vertebrala”. Or, orice constructie verbala, pentru a putea fi numita propozitie are ca conditie sine qua non existenta unui predicat si a unui subiect (exprimat, inclus in persoana verbului sau subinteles) și, de asemeni, orice om are coloana vertebrala, indiferent daca are sau nu o conduita morala exemplara, asa cum vrea sa insemnw expresia in cauza.

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.