Liberalii au intrat cu adevărat în opoziţie în Consiliul Judeţean de la finele săptămânii trecute, când au protestat în centrul oraşului şi au apărut apoi în şedinţa de consiliu „înarmaţi” cu pancarte şi tricouri inscripţionate. Liberalii sunt hotărâţi să atace în instanţă toate hotărârile aprobate în CJ Vâlcea, prin care sunt alocate fonduri şi se gândesc chiar să protesteze în faţa sediului Guvernului. Cristian Buican, liderul PNL Vâlcea spune că va înainta prefectului un proces verbal prin care îi cere să anuleze hotărârea Consiliului Judeţean, prin care au fost alocaţi bani pentru primării. „Vom merge la Bucureşti şi vom protesta în faţa Guvernului, dacă nu se întâmplă acest lucru. Vom ataca în justiţie toate aceste acte normative, prin juriştii noştri”, spune Buican.
Social-democraţii, făcuţi „hoţi”,, ameninţă cu dosare penale
Conducerea PNL le-au cerut consilierilor judeţeni să nu voteze sărăcirea judeţului Vâlcea de către ,,aceşti hoţi”, iar Ion Cîlea i-a ameninţat cu plângeri penale. Cristian Buican a declanşat astfel războiul total cu Ion Cîlea şi Romulus Bulacu, pentru împărţirea fondurilor destinate primăriilor. Consilierii liberalii s-au retras în final de la şedinţă, fără să voteze punctele de pe ordinea de zi, nu înainte de a scanda lozinci împotriva organizaţiei judeţene a PSD. „Nu votaţi pentru sărăcirea judeţului Vâlcea. 60% din populaţia judeţului va fi afectată prin votul dumneavoastră. Să vă fie ruşine că reprezentaţi aici cetăţenii, sunteţi o clică de hoţi, nu vă reprezentaţi decât pe dumneavoastră şi cercurile de interese”, a strigat liderul PNL, Cristian Buican. Consilierii liberali au purtat pancarte cu numele localităţilor conduse de primari liberali şi care, potrivit PNL, au primit „fonduri infime” la împărţirea bugetului judeţean. Consilierii PSD au cerut ca liberalii să fie evacuaţi forţat din sală, moment în care aceştia au strigat: „Comuniştii! Muzeul mamuţilor comunişti!”. Şedinţa a fost în cele din urmă reluată, punctele de pe ordinea de zi trecând cu votul consilierilor rămaşi în sală, de la PSD , UNPR, PDL şi PP-DD.
Ludovic Orban, prezent la „reprezentaţie”
Prezent la manifestaţie, Ludovic Orban i-a atacat dur pe social democraţi: „PSD condamnă România la sărăcie, stagnare şi la împărţirea resurselor publice pe criterii clientelare, nu pe criterii obiective de dezvoltare. La Vâlcea , întotdeauna a existat o atitudine a preşedintelui CJ de discriminare a primarilor liberali”, afirmă Ludovic Orban, vicepreşdinte PNL. Liberalii şi social-democraţii vâlceni au reiterat de fapt conflictul din luna februarie, din Consiliul Judeţean, care a pornit de la refuzul lui Ion Cîlea, de a introduce pe ordinea de zi proiectul legislativ iniţiat de consilierii PNL (susţinut atunci şi de PDL), cu privire la criteriile de împărţire a fondurilor. La 3 februarie 2014, grupul consilierilor liberali din Consiliul Judeţean a înregistrat un proiect de hotărâre în legătură cu repartizarea sumelor conform articolul 33, litera b, din Legea 273/2006 a Finanţelor publice locale. Propunerea liberalilor susţinea repartizarea fondurilor Consiliul Judeţean pe criterii obiective, transparente şi predictibile. Convinşi că proiectul nu va fi adoptat nici la ultima şedinţa de Consiliu Judeţean din 28 martie, din cauza faptului că PDL s-a răzgândit, consilierii judeţeni liberali, însoţiţi de liderul PNL Vâlcea Cristian Buican, de fostul ministru Ludovic Orban, de senatorul Dan Niţu şi de senatorul Adrănel Cotescu au protestat în sala de consiliu faţă de alianţa PSD şi PDL, care ar fi condamnat judeţul la sărăcie. Liberalii au purtat tricouri albe inscripţionate cu mesajul „PSD plus PDL conduce 60% din judeţ spre sărăcie” şi au avut pancarte pe care scria numele unor localităţi liberale condamnate la sărăcie. Dezbaterea a degenerat în certuri aprinse şi acuzaţii de ambele tabere, demne de scenele de pe stadioane. Liberalii au părăsit apoi sala în huiduielile primarilor pesedişti şi şi-au continuat protestele în faţa Prefecturii.
Victor Stănculescu cere introducerea proiectului liberal
Consilierul judeţean liberal Victor Stănculescu a cerut scoaterea de pe ordinea de zi a două puncte şi introducerea proiectului propus de consilierii liberali la şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean din februarie. Victor Stănculescu l-a acuzat pe Ion Cîlea că a făcut tot posibilul pentru ca acest proiect de hotărâre să nu intre pe ordinea de zi: „Solicitarea mea este să scoateţi de pe ordinea de zi punctele 20 şi 21, să completăm ordinea de zi cu proiectul depus de noi la şedinţa anterioară şi să-l dezbatem. Putem face o şedinţă extraordinară în trei zile şi, în baza proiectului care va fi votat astăzi de consilierii judeţenii cu o majoritate, să adoptăm fondurile în baza acestui proiect. La şedinţa anterioară toţi colegi au fost de acord. Din păcate, dumneavoastră n-aţi dorit să supuneţi la vot şi aţi părăsit şedinţa fără să închideţi dezbaterile”, a acuzat Victor Stănculescu.
Cîlea: „În criteriile respective nu vorbeaţi nimic de arierate”
Preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Cîlea l-a contrazis pe Victor Stănculescu, susţinând că neaprobarea proiectului de hotărâre s-a decis la vot: „Dezinformaţi plenul acestei şedinţe. Am supus la vot, să spună consilierii. În urma votului nu s-a aprobat introducerea pe ordinea de zi a proiectului dumneavoastră”. Pentru Ion Cîlea, proiectul liberalilor avea o hibă foarte mare, prin faptul că nu făcea referire la arierate ca prioritate în repartizarea fondurilor. „În criteriile acelea era o eroare extraordinar de gravă, în sensul că nu vorbeaţi nimic despre arierate, care constituie prioritate în repartizarea fondurilor. Potrivit legii, arieratele reprezintă primul criteriu de care trebuie ţinut seama în repartizarea sumelor. Dumneavoastră, în criteriile respective, nu vorbeaţi nimic de arierate, ceea ce reprezintă un element obligatoriu cu care se începe repartizarea fondurilor”, a spus Ion Cîlea. În sprijinul afirmaţiilor sale, preşedintele Consiliului Judeţean a arătat că prioritatea acordării banilor pentru localităţile cu arierate a venit de la Guvern , iar a respecta propunerea liberală înseamnă a încălca legea: „Ministrul delegat pentru Buget comunică faptul că, pentru respectarea prevederilor acordului cu FMI să se respecte, în repartizarea sumelor, ordinea stabilită de lege, respectiv să se aloce cu prioritate sume pentru achitarea arieratelor înregistrate la UAT. Eu nu pot să trec peste aceste elemente, pentru că vreţi dumneavoastră ca, în criteriile cu care veniţi, să menţionaţi aceste lucruri care sunt în afara prevederilor legale”.
Bogdan Pistol: „Aţi spus despre arierate, dar la Voineasa avem cele mai mari arierate”
Afirmaţiile lui Ion Cîlea l-au deranjat pe vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Bogdan Pistol, care i-a amintit şefului său direct că se contrazice, deoarece localitatea cu cele mai mari arierate n-a primit nici un ban, din suma de 9.540.000 de lei, din TVA, sumă destinată finanţării cheltuielilor privind drumurile judeţene şi comunale în anul 2014. „Astăzi aţi spus despre arierate, şi la Voineasa avem cele mai mari arierate, şi pentru că avem cele mai mari arierate, astăzi avem zero lei. Înţeleg că este rău să fii liberal”. Pistol, care îşi riscă acum funcţia pe care încă o ocupă, aceea de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, a arătat că repartizarea sumelor s-a făcut în mod discreţionar, dezavantajând liberalii şi democrat-liberalii. „Să fii liberal în judeţul Vâlcea înseamnă să iei 54 de lei de locuitor. Să fii pesedit înseamnă să iei 91 de lei, să fi pedelist înseamnă să iei 66 de lei, dacă eşti UNPR-ist primeşti 100 de lei pe cap de locuitor”, a calculat acesta.
Remus Grigorescu şi Buican se contrează dur
Afirmaţiile liberalilor l-au provocat şi pe consilierul judeţean din partea PSD Remus Grigorescu să ceară cuvântul. Acesta a explicat că propunerea liberală dezavantajează chiar localităţile PNL: „Dacă luăm în considerare celebrul document al domnului Buican, simularea făcută de noi ar face ca ceea ce ţine domnul Buican acum în braţe să lase jos. Dacă aprobăm criteriile dumneavoastră, Voineasa şi Băile Govora n-ar trebui să primească nici un ban”. Cristian Buican i-a răspuns dur lui Grigorescu, acuzându-l că şi-a dovedit incapacitatea cât timp a fost şeful IŞJ Vâlcea şi că are un dosar penal: „Aţi dovedit la IŞJ că nu pricepeţi nimic. Aveţi un dosar penal. V-aţi făcut de râs”.
Bulacu preferă mai puţini bani de la PSD , decât nimic
Fostul vicepreşedinte al consiliului judeţean, Romulus Bulacu le-a spus liberalilor că PDL nu poate fi făcut răspunzător de sărăcirea judeţului Vâlcea, cât timp PNL şi PSD au votat împreună proiectele Consiliului Judeţean, timp de patru ani: „Aţi votat patru ani pentru sărăcirea judeţului, împreună cu PSD. Nu cred că puteţi să ne acuzaţi pe noi de Voineasa, când noi am reuşit să aducem câteva milioane de euro acolo, pe care le-aţi oprit”. Romulus Bulacu este de părere că, pentru partid şi pentru primarii PDL, orice ban este preţios în 2014, susţinând că va vota proiectul de împărţire a fondurilor propus de Ion Cîlea. „Sunt de acord cu propunerea ca repartizarea sumelor pe localităţi să se facă pe proiecte, pe necesităţi şi îmi menţin această poziţie. 66 de lei este prima dată când am primit pe localităţi, în ultimii doi ani, iar pentru mine, pentru ca primarii mei să trăiască, sunt buni şi aceştia”.
Preşedintele PNL crede că Bulacu este şantajat de PSD
Cristian Buican a reacţionat la afirmaţiile lui Romulus Bulacu, susţinând că acesta din urmă este şantajat să voteze alături de PSD. Liderul PNL Vâlcea i-a înmânat lui Bulacu un plic închis, în care a spus că se afla obiectul şantajului practicat de PSD asupra liderului PDL: „Domnul Bulacu n-ar vrea să participe la mascarada aceasta, numai că este şantajat. Aici este documentul care dovedeşte că este şantajat să voteze acest buget, care condamnă la sărăcie judeţul Vâlcea”. Cristian Buican afirmă că nu cunoaşte obiectul şantajului practicat de PSD la adresa lui Romulus Bulacu, susţinând că nu a deschis plicul. În schimb, liderul PDL Vâlcea, Romulus Bulacu a arătat documentul care făcea dovada presupusului şantaj, o factură de 1300 de lei prin care Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri Vâlcea a făcut plata unui produs la un magazin al societăţii Minet, firmă în care Romulus Bulacu a fost acţionar. Preşedintele PDL afirmă, la rândul său, că acest fapt poate fi pus la punct chiar de liberali, pentru a-l discredita.
Cîlea îi acuză pe liberali de „circ ieftin”
Preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Cîlea, i-a acuzat vineri pe liberali de „circ ieftin” şi de mascarea condamnării edilului liberal Emilian Frâncu prin organizarea unui protest în sala de şedinţe a instituţiei.
”Ar trebui să tacă. Acum două zile au avut un caz grav de corupţie aici la Vâlcea , prin condamnarea unui primar liberal de municipiu, şi tot ei strigă hoţii? Ar trebui să le fie ruşine pentru ce s-a întâmplat în partidul dumnealor. PSD Vâlcea nu a avut nici un primar condamnat pentru corupţie. Liberalii au încercat să ascundă evenimentul juridic petrecut în această săptămână cu un circ ieftin, un scandal care nu onorează viaţa politică a judeţului”, a declarat Ion Cîlea. Acesta spune că protestul PNL este unul neîntemeiat. „Le-am demonstrat cu cifre că banii nu s-au alocat pe criterii politice, dar nu au vrut să citească, nu au vrut să se informeze, ei deja erau pregătiţi cu această mişcare de astăzi, mai ales după condamnarea primarului Frâncu. Totul pentru imagine, pentru ca opinia publică să nu se sesizeze cu privire la corupţia din partidul dumnealor”, a mai spus liderul PSD Vâlcea.
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.