Ce raporturi ar putea exista intre conducatorul de facto, din ultimii zece ani, al Serviciului Roman de Informatii, generalul cu patru stele, Florian Coldea, si un anume Cristian Vintila? Despre care presa de peste ocean scrie lucruri interesante. Si anunta un posibil si probabil verdict al justitiei americane. Acest domn, Cristian Vintila, risca o condamnare pe viata. Dar ce legatura are el cu Coldea?

La fel ca si in cazul patronului Hexi Pharma, exista fel de fel de coincidente stranii si referinte privind anturajul acestui Cristian Vintila, care trimit direct spre serviciile secrete. Si nu in general. Directia vizata este, din nou, Serviciul Roman de Informatii. Cel condus, de un deceniu, de generalul Florian Coldea, instalat la comanda de catre Traian Basescu. A carui biografie este, la randul ei, impletita cu cea a Securitatii.

Intr-o analiza anterioara, am expus aceste legaturi. Cristian Vintila a avut o fulminanta ascensiune in planul demnitatilor publice, imediat dupa ce a absolvit Academia Nationala de Informatii apartinand SRI. A ajuns nici mai mult, nici mai putin decat director general al Directiei Rezervelor Statului. A detinut aceasta functie, in care a fost numit, aparent, de premierul Emil Boc – si, in realitate, a fost plasat de SRI – timp de mai multi ani. Din 2009 pana in 2012. In 2014, este capturat de serviciul secret american, dupa ce a fost, mult timp, urmarit si dupa ce se descoperise ca face trafic de arme in beneficiul gherilelor columbiene, sub gloantele carora au cazut destul de multi combatanti americani, incercand sa diminueze asaltul drogurilor.

Florian Coldea, in calitatea sa de sef executiv al Serviciului Roman de Informatii, nu putea fi, sub nicio forma, strain de ascensiunea lui Cristian Vintila. Dimpotriva, avea obligatia profesionala de a urmari, cu atentie, evolutia acestuia. Si mai mult chiar, a gidonat-o. Nu este o exagerare sustinerea tezei, conform careia Cristian Vintila a fost o drona SRI. Impinsa, din pacate, la actiuni cu adevarat ostile, indreptate impotriva partenerului nostru strategic, respectiv a Statelor Unite. Cu atat mai mult, Florin Coldea trebuie ca a stiut despre ce este vorba. Si chiar daca, prin absurd, nu ar fi stiut nimic pana in 2014, ar fi trebuit sa afle atunci, din moment ce capturarea lui Vintila a fost mediatizata de presa din Statele Unite.

Daca Florian Coldea a stiut, e clar ca a stiut, atunci se pune, fireste, intrebarea: cum a actionat el, in cunostinta de cauza fiind, in importanta calitate pe care o detine in statul roman. Cu binecuvantarea a doi presedinti. Traian Basescu si Klaus Iohannis.

Pentru a vedea cat de complicata este situatia in realitate, dincolo de relatarile, mai mult sau mai putin spectaculoase, ale presei americane, trebuie sa vedem ce inseamna, de fapt, aceste Rezerve ale Statului, pe care Vintila le-a condus. Rezervele statului sunt, in principal, depozite in care exista o serie intreaga de produse, instalatii si, fireste, armament, care pot fi necesare in situatii de necesitate, de stare de asediu sau de stare de razboi, pentru care fiecare stat, din respect fata de cetatenii sai, este obligat sa se pregateasca. Prin urmare, ca sa venim la obiect, rezervele statului inseamna inclusiv armament si munitie. Rezervele statului sunt in continua miscare, in sensul ca, la fel cum se intampla cu alimentele si medicamentele, cu paturile, corturile, paturile de campanie etc., si rezervele de armament si munitie sunt, din cand in cand, reinnoite. Munitia este vanduta si inlocuita, inainte de a expira, cu noi stocuri si la fel se intampla si cu armamentul, pe masura reinnoirii si perfectionarii acestuia.

Pai daca asa stau lucrurile, nu este firesc sa existe o legatura intre statutul lui Cristian Vintila de traficant de arme pentru gherilele columbiene si statutul, aceluiasi Cristian Vintila, de director general al Rezervelor Statului? Si daca noi facem aceasta legatura, nu ar trebui sa o faca si Florian Coldea? Si daca da, cand o fi facut el legatura? Abia post factum? Adica dupa capturarea lui Vintila de catre americani? Sau inainte? Si inainte, cand? Cand Vintila era sef al Rezervelor Statului? Sau cand Vintila a fost plasat acolo dupa absolvirea Academiei Nationale de Informatii?

Iata multe, multe intrebari, la care mai pot fi adaugate si altele, si la care trebuie sa raspunda generalul cu patru stele, Florian Coldea, directorul operativ al SRI, cu conditia sa aiba in fata cui sa raspunda.

Sursa- corectnews.ro

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.