Home Lifestyle Ladurée și povestea celor mai cunoscute macarons pariziene din lume

Ladurée și povestea celor mai cunoscute macarons pariziene din lume

De la brutar la miliardar: Francis Holder de la Ladurée a cucerit piața de macarons, cu o avere de peste un miliard de dolari

by Redactia

În inima orașului luminilor, Paris, se găsește o cofetărie emblematică care a devenit un simbol al rafinamentului și eleganței franțuzești – Ladurée.  Cu o istorie care se întinde pe mai mult de un secol, Ladurée este recunoscută, în primul rând, pentru delicioasele sale macarons, dar  numeroase alte produse de patiserie și cofetărie au ajuns în meniu. Renumele său a depășit granițele Franței, atrăgând admiratori din întreaga lume. 

În 1862, Louis-Ernest Ladurée a deschis o brutărie în Madeleine, un cartier de lux din Paris, într-o perioadă în care Parisul își schimba fața sub imboldul baronului Haussmann.  În 1871, Ladurée a fost distrusă în timpul evenimentelor  Comunei din Paris, dar a fost reconstruită în același loc, iar Jules Chéret, afișist inspirat și creatorul Angel Pâtissier, a semnat decorul acesteia.  Cu timpul, a devenit un loc de întâlnire preferat al intelectualilor și artiștilor parizieni. Jeanne Souchard, soția lui Ernest Ladurée, a venit cu ideea de a fuziona cafeaua și produsele de patiserie pentru a inventa ceainăria, iar conducerea sa a fost transmisă de la mamă la fiică.

Invenția macaronului cu  coajă dublă

În anii 1930, nepotul lui Louis Ernest Ladurée, Pierre Desfontaines, a venit cu ideea de a uni două macarons cu o cremă delicioasă, rezultând celebrul desert macaron cu formă rotundă și plin de culoare, așa cum îl cunoaștem astăzi. Această inovație a devenit un adevărat hit și a adus faima internațională cofetăriei Ladurée. Nepotul creatorului Maison Ladurée a  umplut cu un ganache gustos cele două macarons, fiind cunoscut acum ca fiinc macaronsul parizian.

Macarons – steaua ce strălucește în coroana Ladurée – sunt delicatese mici și rotunde realizate din albușuri de ou bătute spumă, zahăr pudră și praf de migdale. Cu o mare varietate de arome, de la cele clasice precum ciocolată, vanilie, zmeură și lămâie, până la cele mai inedite și rafinate, precum trufe cu ciocolată și flori de portocal, sau aromă de lemn dulce îmbrăcat în negru. Fiecare musafir al Ladurée are ocazia de a-și alege din această selecție tentantă de macarons.

Alte deserturi oferite de Ladurée sunt eclerurile delicate, tarte fine cu fructe proaspete și prăjituri delicioase. De asemenea, cofetăria oferă o varietate de ceaiuri exclusive și ciocolată caldă pentru a completa experiența gastronomică.

Nu doar deserturi și ceai poți savura în saloanele legendate, ci și un prânz delicios, salate inventive cu sosuri surprinzătoare, dar și alte feluri de mâncare obținute din produse naturale, toate într-o ambianță deosebită.

Ambianță și Decor

Ladurée Paris nu este doar despre gust, ci și despre experiența în sine. Fiecare loc are un design sofisticat, îmbinând elementele tradiționale cu stilul contemporan, de la oglinzi aurite și lustre opulente, îmbinând atmosfera de epocă cu un farmec modern.

 

Magazinul original din Champs-Élysées este cunoscut pentru terasa sa splendidă, care permite clienților să se bucure de prăjiturile lor preferate în aer liber, în mijlocul agitației orașului. La fel ca și cele din Saint-Germain-des-Prés,  de-o parte și de alta a unuia dintre podurile care traversează Sena, de pe partea dreaptă pe stânga malului acestui oraș fascinant.

În calitate de clienți fideli, David și Francis Holder au cumpărat brutăria în 1993. Până în 1997, David Holder a lucrat alături de familia Ladurée.

După ce a achiziționat Ladurée, restaurantul șic din Paris, fondat în 1862, care a inventat macaronul modern,   a colaborat cu mari case de modă, de la Lanvin în 2012 (arome de gumă de mestecat) până la Emilio Pucci în 2015 (macarons cu mandarine-lămâie-levănțică într-o cutie înfășurată în imprimeul de mătase semnătura companiei, Capri), precum și rapperul Pharrell Williams în 2014 (unt de arahide și altul cu aromă de cola) și artista  Marina Abramovic în 2017 (albastru prusac și foiță de aur comestibilă, ștampilată cu stema familiei Abramovic), scrie Forbes.

Groupe Holder are trei filiale principale: Pe lângă Château Blanc, cu sediul în Lille, există renumita Ladurée, care are 85 de magazine în 50 de țări, și lanțul de panificații artizanale și cafenele Paul, cu 740 de magazine în 43 de țări.

Venitul anual al Groupe Holder este de aproximativ 1 miliard de dolari, iar tot acest aluat a făcut din Holder un miliardar – 1.867 cea mai bogată persoană din lume, cu o avere netă de 1,2 miliarde de dolari, potrivit Forbes.

De la Londra la Versailles …

Ladurée a traversat Canalul Mânecii și se stabilește la Harrods din Londra. În 2006, Maison Ladurée câștigă faimă internațională apărând în filmul Marie-Antoinette regizat de Sofia Coppola.

… prin Japonia și New York

Ladurée face din Versailles un cadru natural pentru creațiile sale și apoi deschide un magazin în Japonia, New York și Dubai. Casa inovează prin crearea Barului Ladurée.

Slow Flower și delicii vegane

Pentru a da ritm creațiilor sale și pentru a respecta ciclul naturii, Maison Ladurée adoptă o abordare Slow Flower. Ingredientele sale devin 100% naturale. În septembrie 2019, creează primele macarons vegane în colaborare cu Matthew Kenney în Los Angeles.

Povestea continuă

Julien Alvarez se alătură lui Ladurée ca șef internațional al creației de patiserie. Obiectivul său este de a păstra singularitatea mărcii, ghidat de sensibilitatea sa, oferind în același timp clienților experiențe inovatoare în conformitate cu așteptările acestora, spun cei de la Maison Ladurée.

160 DE ANI DE ISTORIE DELICIOSĂ

Cu ocazia împlinirii a 160 de ani, Ladurée se uită către viitor reluând marii clasici cărora le datorează reputația. La cârma creării de patiserie, Julien Alvarez își propune să apeleze la arhive și să reinterpreteze unele dintre cele mai emblematice rețete, infuzându-le cu exact ceea ce este necesar pentru a crea o întorsătură pe cât de surprinzătoare, pe atât de gustoasă. O ofertă de unsprezece prăjituri  pentru a celebra creativitatea și excelența Ladurée.

Eugenie, noul icon

Anul acesta, se acordă un omagiu unei personalități feminine istorice care nu a ezitat să conteste ideile preconcepute și canoanele culturale ale vremii sale. Cine mai bine decât împărăteasa Eugenie, patroană a artelor și o figură importantă a timpului ei, să-și dea numele acestei noi creații? Eugénie este o combinație neașteptată de texturi, cu un biscuit crocant, o inimă care se topește și o acoperire crocantă de ciocolată.

Foto- site oficial Ladurée, arhivă personală

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.