Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri în plenul reunit al Parlamentului că a venit în fața aleșilor nu pentru a-și prezenta un bilanț sec, ci ca gest de normalitate democratică.
„Am ținut să vin în fața dvs. la un an de la preluarea mandatului de președinte nu pentru a face un bilanț sec, ci ca gest de normalitate democratică”, a spus Iohannis.
El a arătat că la preluarea mandatului a vorbit despre direcțiile majore pentru România, despre schimbările pe care le asumă în modul de a face politică.
„Convingerea mea (…) este că marile proiecte ale unei națiuni pot fi îndeplinite doar dacă se sprijină pe valori și norme asumate. Acest fundament avea nevoie de reconstrucție. Am dorit ca anul 2015 să fie anul câștigării normalității”, a arătat Iohannis.
Iohannis, în Parlament: 2015 a demonstrat că putem avea acord pe subiecte de interes public
Anul 2015 a demonstrat că actuala clasă politică poate ajunge la un acord larg pe subiecte de interes public, pe probleme care privesc România, a afirmat președintele Klaus Iohannis, miercuri, în mesajul transmis Parlamentului.
„Anul 2015 a demonstrat că se poate să avem acord larg pe subiecte de interes public, pe probleme care privesc România și, mai ales, că un asemenea acord nu rămâne doar pe hârtie sau la nivel declarativ”, a spus Iohannis.
Șeful statului a indicat că prima acțiune a anului a fost semnarea de către toate formațiunile politice a acordului privind creșterea bugetului pentru Apărare la 2% din PIB până în 2017.
„Prin acest gest, România și-a arătat angajamentul de a fi un furnizor de securitate în regiune, un stat responsabil în raport cu cetățenii săi și un partener corect și proactiv în raport cu aliații. Bugetul pentru anul 2016 prevede o primă etapă de creștere, astfel încât în 2017 acest acord să fie respectat”, a afirmat șeful statului.
El a punctat că tot de o largă majoritate s-a bucurat și Strategia Națională de Apărare.
„Pentru prima dată, am inclus la acest capitol aspecte și direcții de acțiune care țin de educație și sănătate, de păstrarea identității naționale sau protejarea patrimoniului”, a arătat Iohannis, adăugând că Strategia Națională de Apărare este mai mult decât un deziderat, este un proiect național.
Iohannis: Parlamentul poate răspunde așteptărilor prin mai multă dezbatere și rigoare
Președintele Klaus Iohannis și-a exprimat, miercuri, convingerea că Parlamentul poate și trebuie să răspundă așteptărilor publice prin mai multă dezbatere și mai multă rigoare.
El a spus că aceste două lucruri încă lipsesc sau nu sunt la nivelul pe care îl cere o democrație matură.
„Mă bucur să constat că, în cazuri importante precum cel al Codului Fiscal, a existat disponibilitatea actorilor politici de a se apleca mai cu atenție asupra textului legii. Pe de altă parte, sunt dator să vă spun direct că două lucruri fundamentale încă lipsesc sau nu sunt la nivelul pe care îl cere o democrație matură: dezbaterea și rigoarea. Legi importante au intrat în atenția publică abia după adoptarea lor, odată ajunse la promulgare sau chiar după, ceea ce nu servește nici Parlamentului nici publicului”, a declarat șeful statului în plenul Camerelor reunite ale Parlamentului.
În ceea ce privește rigoarea, Iohannis a vorbit și despre situații în care a fost nevoit să sesizeze Curtea Constituțională în cazul unor legi.
„Nu există substitut pentru o dezbatere consistentă premergătoare adoptării unei legi, iar aceasta este o responsabilitate de la care Parlamentul nu se poate deroba. În alte situații, am fost nevoit să sesizez Curtea Constituțională nu pe fond, ci din cauza lipsei de rigoare, a nerespectării procedurilor și principiilor constituționale de legiferare. La începutul actualei sesiuni parlamentare am vorbit despre așteptarea generală a publicului, ca legile în România să fie mai clare, mai bine argumentate și să nu se schimbe frecvent. Sunt convins că Parlamentul, ca for legislativ, poate și trebuie să răspundă acestei așteptări prin mai multă dezbatere și mai multă rigoare”, a adăugat președintele.
sursa- agerpres