Home Politica Klaus Iohannis: Viorica Dăncilă nu are nicio legitimitate să propună un candidat pentru poziția de comisar european

Klaus Iohannis: Viorica Dăncilă nu are nicio legitimitate să propună un candidat pentru poziția de comisar european

by R. Z.
Președintele Klaus Iohannis a declarat marți că premierul demis, Viorica Dăncilă, nu are nicio legitimitate să propună un candidat din partea României pentru poziția de comisar european. După cum se știe, guvernul Dăncilă a căzut prin moșiune de cenzură, iar luni va avea li în Parlment votul pentru guvernul Orban.
 

„Premierul demis, doamna Viorica Dăncilă, refuză să înțeleagă că odată cu pierderea calității de prim-ministru a pierdut și orice legitimitate de a mai face vreo propunere pentru poziția de comisar european, care îi revine României”, a afirmat Iohannis, într-o declarație de presă, după ce Dăncilă l-a propus pe Victor Negrescu în funcția de comisar european.

Președintele a „avertizat-o” pe Viorica Dăncilă „să înceteze orice demers legat de nominalizarea unui candidat pentru această poziție și să nu transmită nicio propunere către președinta aleasă a Comisiei Europene, doamna Ursula von der Leyen”.

„Desemnarea unui comisar european din partea țării noastre de către un guvern care nu mai are niciun fel de atribuții constituționale și legale în acest sens este un gest iresponsabil, de sfidare atât a cetățenilor români, cât și a partenerilor europeni”, spune președintele.

Klaus Iohannis spune că „doar un nou guvern învestit de Parlament are întreaga legitimitate, dar și obligația de a transmite urgent la Bruxelles o propunere de comisar european”.

„Este esențial ca un nou Cabinet să obțină cât mai repede votul Legislativului pentru a rezolva toate problemele stringente generate de guvernarea dezastruoasă a PSD, inclusiv desemnarea unui candidat credibil și profesionist din partea României în Comisia Europeană. Tergiversarea în Parlament de către PSD a procedurilor care să ducă la votarea noului Executiv nu face altceva decât să dăuneze și mai mult credibilității țării noastre, deja afectate de Guvernul Dăncilă”, afirmă președintele Iohannis în declarația de presă.

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.