Președintele Klaus Iohannis a participat la ședința de constituire a Consiliului Superior al Magistraturii și a lansat atacuri  la Liviu Dragnea.De asemenea, o legea a amnistiei și grațierii ar fi o “catastrofă” pentru democrația româneasca a declarat președintele în ședinta CSM.
„Tare mă tem că sunt politicieni urmăriți, condamnați penal care ar saluta o astfel de lege care i-ar scăpa de toate problemele”, a spus Klaus Iohannis

”Aș vrea să vă citez Articolul 133 alineat 1  din Constituția României ”CSM este garantul independenței justiției”.

Greu de găsit o sarcină mai dificilă, descrisă în atât de puține cuvinte. De ce o fi așa de importană această independență a justiției? Nu este doar așa importantă, este fundamentală. Nicio democrație, niciun stat de drept nu poate să funcționeze fără o justiție independentă. Justiția independentă înseamnă că nimeni nu trebuie să se amestece în treaba procurorilor și a judecătorilor, dar înseamnă totodată că nimeni nu este deasupra legii.

Sunt unii care chiar au impresia că sunt deasupra legii și mă refer la persoane care au poziții publice, ori așa ceva nu se poate. Statul de drept este o noțiune care s-a vehiculat intens în ultima vreme. O democrație puternică fără independența justiției, fără stat de drept nu există. Sistemul judiciar singur nu are cum să își păstreze independența, întregul aparat de stat trebuie nu doar să conștientizeze importanța acestui lucru, ci să sprijine sistemul judiciar să rămână independent. Un sistem judiciar vulnerabil este ceea ce își doresc dușmanii României (…) Dacă statul de drept devine un stat de strâmb, atunci democrația se destramă foarte ușor.

Unii au numit, fără să înțeleagă foarte bine ce înseamnă asta, că România este republica procurorilor sau a judecătorilor. Un stat de drept înseamnă o colaborare loială între toate instituțiile statului.

Când infractorii spun cu voce tare cum vor să îndoaie statul de drept și cum vor să facă dreptate, iar dacă dumneavoastră tăceți, pentru că ei consideră că așa este normal.

Sunt politicieni care au impresia că dacă nu spuneți nimic, înseamnă că nu s-a întâmplat nimic. Sunt politicieni care cred că dacă au fost condamnați sau au fost trimiși în judecată ei de fapt sunt băieții buni pentru că ei au multe voturi în spate. Eu nu pot să fiu de acord cu așa ceva”, a spus Klaus Iohannis, la ședința CSM.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.