370
Tema Met Gala 2023 nu a fost un concept ori un brand, ci chiar o personalitate: Karl Lagerfeld.
Designerul, care a decedat în 2019, la vârsta de 85 de ani, a fost cunoscut îndeosebi pentru contribuția adusă la casele de modă Chanel, Fendi, Chloé, dar și pentru brand-ul său personal.
Met Gala este, prin tradiție, unul dintre marile evenimente ale modei, iar invitații s-au întrecut, anul acesta, în ținute extravagante, care să îl omagieze pe faimosul Lagerfeld.
Fiind arhicunoscută dragostea designerului pentru *ținutele alb-negru, perlele și gulerele înalte*, vedetele au ținut cont de acest aspect atunci când și-au ales hainele pentru gală.
Balul a fost găzduit, de această dată, de tenismenul (proaspăt retras din activitatea competițională) Roger Federer, cântăreața Dua Lipa, actrița Penelope Cruz, alături de scriitoarea, actrița și producătoarea Michela Cole. Redactorul-șef al revistei Vogue, Anna Wintour (prietenă apropiată a lui Lagerfeld), s-a numărat, de asemenea, printre prezentatori.
Pe cât de îndrăgită a fost tema aleasă anul acesta de către invitați, pe atât de controversată a devenit în mediul online. Multe persoane îl cataloghează pe excentricul Lagerfeld drept “misogin”, “rasist” și lista continuă. Apelativele nu sunt, însă, nefondate.
Karl Lagerfeld – un artist remarcabil, dar problematic
Faimos pentru că a stat la cârma casei de modă Chanel, mai bine de 30 de ani, și pentru creațiile sale inovatoare, Karl Lagerfeld a devenit o figură emblematică a modei recente.
El a fost unul dintre primii designeri care și-au canalizat puterea, oferită de poziția de conducere din punct de vedere creativ, pentru a deveni o figură publică în sine, născându-se, astfel, personajul „*Kaiserul*” – alter ego-ul lui.
Lagerfeld s-a remarcat, însă, și prin opiniile sale exprimate atât în mod direct, cât și indirect, prin intermediul prezentărilor sale de modă.
În timp ce industria modei era criticată pentru lipsa ei de incluziune, când venea vorba despre greutatea corpului și rasa modelelor prezente pe podium, Karl Lagerfeld critica, fără rușine, aspectul fizic al femeilor.
Pe Adele a numit-o “prea grasă”, pe Heidi Klum „prea grea” și susținea că anorexia nu este la fel de periculoasă precum mâncarea de la fast food, ba chiar numea moda ca fiind “cea mai sănătoasă motivație pentru a pierde în greutate”.
Într-un interviu acordat în 2009, Lagerfeld spunea că “nimeni nu vrea să vadă femei cu forme”, ca răspuns la un zvon cum că o publicație cunoscută nu mai dorea să folosească modele pentru campanii, ci “femei reale”.
Faimosul designer a criticat dur și alte persoane publice – despre prințesa Diana a declarat că “era foarte dulce și simpatică, dar proastă”; o admira pe ducesa Kate Middleton, însă despre sora ei, Pippa, spunea că “ar trebui să își arate doar spatele”, întrucât nu îi plăcea fața ei.
Uneori, “kaiserul” Lagerfeld era foarte dur chiar cu propria persoană. Acesta reamintea, constant, că „nu are nimic de spus”, iar din acest motiv nu își va scrie niciodată autobiografia. Mai mult, designerul a șocat și atunci când a declarat că singura lui ambiție este să rămână la măsura 28 la pantaloni/jeanși.
Domnul Lagerfeld nu era fan al mișcării #MeToo. Le-a transmis tuturor, în 2018, prin intermediul celor de la Numéro magazine, că s-a săturat de femeile cărora „le ia foarte mult timp să își amintească ce s-a întâmplat”.
“Ce mă șochează cel mai tare, în toată situația asta, sunt toate starletele care apar, după 20 de ani, să spună ce s-a întâmplat. Să nu mai zic că nu există reclamații sau martori”.
Căsătoria între persoanele de același sex și adopția în contextele de acest gen? Imigranții? Da, ați ghicit, nici cu aceste aspecte nu a fost de acord Karl Lagerfeld.
Bineînțeles, lista “greșelilor” designerului de origine germană nu se oprește aici, însă este important de menționat faptul că, de multe ori, acesta și-a cerut scuze pentru declarațiile sale nepotrivite.
Sigur, putem să-l credem sau nu. De-a lungul timpului, s-a vehiculat teoria conform căreia adevăratul Karl Lagerfeld – un om blând – s-ar ascunde în spatele declarațiilor sale răutăcioase, pe care le folosea drept scut. Alții erau de părere că este doar foarte sincer și direct și îl apreciau pentru curajul de a-și expune gândurile, fără filtru.
Cert este că Lagerfeld rămâne un personaj simbolic în istoria modei, prin creațiile sale extravagante și inedite, prin conceptele îndrăznețe propuse, prin tot ce a (în)semnat el.