Dacian Cioloș pare să fi decis să joace politic fără să respecte regulile de fair play. Altfel cum se poate explica faptul că pune în cârca guvernului Orban tot ce nu s-a votat de Parlament. Cioloș fie a uitat care este structura politică a Parlamentului, unde PNL nu are nici jumătate dintre voturile PSD, fie recurge la o manipulare care nu este demnă nici de poziția lui în Parlamentul European, nici de statutul de politician tânăr și reformist pe care și-l asumă cu mare pompă. Cu atât mai mult cu cât el este premierul care a refuzat să dea ordonanța de urgență pentru alegerea primarilor în două tururi, de teamă să nu supere PSD, deși în acel moment nu era votat niciun referendum pe justiție cu care să intre în coliziune o asfel de decizie.

Domnul Cioloș trebuie să știe că doar într-o dictatură un partid politic rîn Parlament poate decide în numele tuturor instituțiilor.

Dar să le luăm pe rând.

Pensiile speciale. Una dintre deciziile cele mai așteptate de către opinia publică este cea referitoare la eliminarea pensiilor speciale. Ca orice drept câștigat prin lege, nu-l poți anula printr-o hotărâre de guvern sau ordonanță de urgență, ci doar printr-o inițiativă legislativă. Însă acest lucru cred că este cunoscut de Dacian Cioloș și prin prisma faptului că a fost, la un moment dat, premierul acestei țări.

De altfel, PNL, ca și USR, a depus mai multe proiecte de lege pentru eliminarea pensiilor speciale, încă din februarie 2019. Doar că un an mai târziu, pe 6 mai 2020, CCR a decretat că abrogarea pensiilor speciale este neconstituțională. Sigur, după dl Cioloș, a fost vina PNL, nu a lui Dorneanu, colegul de partid al fostului vicepremier al său, și prieten, Vasile Dâncu.

Pentru a rezolva într-un fel această problemă, PNL; ca și USR, a propus în aprilie 2020 impozitarea pensiilor speciale cu 95%. Acest proiect a fost votat, se așteaptă decizia CCR în acest sens. Deci, dle Cioloș, unde este vina PNL? Concret, ce trebuia sa facă PNL? Sau dacă se putea face ceva de ce nu au reușit USR și PLUS, acolo unde a eșuat PNL. ( ce spune dl Cioloș pentru Libertatea: Pensiile speciale impozitate: ”Nu e rezolvată. Inclusiv proiectul de la USR-PLUS, care e în Parlament și a fost lăsat deoparte”.)

Domnul Cioloș mai este nemulțumit de “prezentarea sistematică a proiectelor de investiții”, dar lasă de la domnia sa: ”Aici s-au mai făcut pe ici, pe colo informări”. Întrebarea este ce guvern nu ar dori să-și prezinte investițiile? Dacă le are, evident. Și, culmea, în timpul guvernului Orban investițiile au crescut, deși România și întreaga lume se confruntă cu o criză sanitară și economică fără precedent.

În ceea ce privește desființarea Secției Speciale, proiectul de lege a existat, dar a fost respins în Parlament. Cel mai înțelept ar fi ca desființarea Secției speciale să fie repusă pe tapet după alegerea unui nou Parlament, nu?

Toate celelate teme aduse în discuție de domnul Cioloș, la promisiuni neonorate de PNL, sunt tratate în același fel, fără niciun pic de onestitate din partea fostului prim ministru, de altfel un premier cu rezultate modeste în mandatul domniei sale.

Rămâne întrebarea – de ce această atitudine total neprincipială a lui Dacian Cioloș? Doar pentru obținerea unor voturi? Părea mai importat un mod de a face politică, care să fie urmat și de alții, decât niște voturi obținute prin inexactități și manipulări. Ciudat fel de a face politică europeană în România.

loading...

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.