Pentru prima dată după anul 1989, Jandarmeria Vâlcea este zguduită din temelii de un scandal de corupţie. Nouă ofiţeri, majoritatea cu funcţii de conducere, din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Vâlcea, inclusiv şeful şi adjunctul acestuia au fost trimişi în judecată de procurorii DNA pentru fraudarea a două concursuri în vederea ocupării unor funcţii de subofiţeri de ordine publica şi pază conducte de transport produse petroliere, concursuri organizate în perioada 16-18 şi 23-25 aprilie 2007. În calitate de preşedinţi, respectiv membri ai comisiilor de concurs, cei nouă ofiţeri au falsificat lucrările unor candidaţi, care au fost admişi în detrimentul altor candidaţi respinşi, deşi au avut rezultate mai bune. Lucrările au fost înlocuite prin refacerea lor. Ulterior, s-au aplicat nota, stampila instituţiei şi semnăturile comisiei, conferindu-le lucrărilor aparenţa de autenticitate.

 

Procurorii din cadrul Direcţiei – Secţia de Combatere a Infracţiunilor de Corupţie Săvârşite de Militari au dispus trimiterea în judecată a următorilor inculpaţi care fac parte din cadrul Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Vâlcea: col. Rotaru Liviu, inspector şef al IJJ Vâlcea, col. Iacovete Vasile, şef serviciu, lnt. Col. Gheorghe Aurel, specialist, lnt. Col. Negrila Jean Claudiu, şef serviciu, căpitan Mitrut Victor Ion, comandant detaşament, lnt. Col. în rezerva Nanora Niculae; lnt. Col. Bănuţă Ion, comandant detaşament, în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, fals material în înscrisuri oficiale şi fals intelectual, toate în forma continuata, precum şi lnt. Col. Dima Gheorghe, adjunct al inspectorului şef al IJJ Vâlcea, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, fals material în înscrisuri oficiale şi fals intelectual, toate în forma continuata, şi lnt. Col. Olaru Vasile Valentin, şef birou, în sarcina căruia s-au reţinut aceleaşi infracţiuni.

Lucrări falsificate pentru câştigarea concursului

 

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că, în perioada 16-18 aprilie şi 23-25 aprilie 2007, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Vâlcea a organizat două concursuri pentru încadrarea a 14 funcţii de subofiţeri ordine publică, respectiv pentru ocuparea a 11 funcţii de subofiţeri de pază a conductelor de transport a produselor petroliere. S-a stabilit că, la ambele concursuri, candidaţii aveau de susţinut câte două probe, evaluarea performantelor fizice şi susţinerea unui test scris tip grilă. Preşedinţii şi membrii comisiilor de concurs, respectiv inculpaţii menţionaţi şi-au îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, prin falsificarea documentelor de concurs, acest lucru având drept consecinţă admiterea şi implicit ocuparea pe nedrept a nouă dintre posturile scoase la cele două concursuri în detrimentul altor candidaţi care, deşi au avut rezultate mai bune la examen, au fost respinşi. Lucrările scrise ale unora dintre candidaţii promovaţi în mod fraudulos au fost înlocuite prin refacerea lor. Ulterior s-au aplicat nota, stampila instituţiei şi semnăturile comisiei, conferindu-le lucrărilor aparenţa de autenticitate. Cei nouă ofiţeri au falsificat şi tabelul centralizator cu rezultatele candidaţilor la concursul pentru ocuparea celor 14 funcţii de subofiţeri pentru ordine publică, borderoul centralizator pentru consemnarea notelor acordate la testul scris, tabelul nominal cuprinzând candidaţii participanţi la testul scris şi tabelul centralizator cu rezultatele obţinute la concursul pentru ocuparea celor 11 funcţii de subofiţeri paza conducte transport şi alte documente menite să vicieze clasamentul real al concursului, după susţinerea celor două probe.

 

Toată povestea a ieşit la iveală în anul 2012, atunci când s-au făcut destructurările de personal, iar unul dintre jandarmii „ajutaţi” atunci s-a enervat şi a dat totul în vileag, trimiţând o reclamaţie anonimă la Inspectoratul General de Jandarmi, unde a povestit cu lux de amănunte ce s-a întâmplat. Pe toată perioada anului 2012, cei 9 jandarmi vâlceni implicaţi au fost chemaţi la audieri la Bucureşti, ei dând cu subsemnatul frecvent. Imediat după ce au fost trimişi în judecată, cei 9 jandarmi vâlceni şi-au pierdut posturile de conducere, ei fiind puşi la dispoziţia Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Vâlcea până la finalizarea cauzei. Cel mai mult a avut de suferit însă colonelul Liviu Rotaru, care a fost destituit din funcţia de inspector – şef al IJJ Vâlcea, el revenind la funcţia de bază, de ofiţer specialist, cu atribuţii restrânse. Acum, comanda Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Vâlcea a fost preluată, prin împuternicire, de locotenentul – colonel Grigore Ciauşescu, el fiind secondat de colonelul Ion Neacşu – prim adjunct, şi de colonelul Marinel Vasilescu – adjunct.

 

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.