Home Economie Influenţa Rusiei în economia românească. Ce companii din România controlează oamenii de afaceri ruşi

Influenţa Rusiei în economia românească. Ce companii din România controlează oamenii de afaceri ruşi

by Ioana Popescu

Oamenii de afaceri rusi controleaza companii importante in economia Romaniei, din sectoare-cheie ale productiei, in special in metalurgie si resurse de hidrocarburi. Pe fondul crizei din Ucraina, in care infleunta economica rusa este utilizata ca arma politica, HotNews.ro trece in revista situatia actuala a implicarii oamenilor de afaceri rusi in economia Romaniei.

Potrivit Ambasadei Federatiei Ruse la Bucuresti, care citeaza statisticile vamale romanesti, in anul 2013, volumul schimburilor comerciale romano-ruse au fost de 4,986 miliarde de dolari, in crestere cu 12,8% fata de anul precedent.
Rusia are excedent comercial in relatia cu Romania: importurile efectuate de Romania au fost in anul 2013 de 3,147 miliarde de dolari, in crestere cu 2,5% fata de anul precedent, iar exporturile tarii noastre in Rusia au fost de 1,839 miliarde de dolari, in crestere cu 36,1%.

Astfel, soldul  negativ pentru Romania s-a diminuat cu 24%, ajungand la 1,307 miliarde de dolari.
In privinta investitiilor, in perioada 1998-2008, companiile rusesti au achizitionat masiv active in Romania, ajungand la un volum total al investitiilor de peste 2,1 miliarde dolari, potrivit cifrelor Ambasadei Rusiei.

Combinatele Mechel, Alro Slatina, Alor Oradea, TMK, Lukoil, Gazprom sunt doar câteva dintre companiile controlate de oamenii de afaceri ruşi.

You may also like

1 comment

cornel 14 aprilie 2014 - 11:35

Chiar nu a realizat nimeni ce titlu cretin are articolul? Si care titlu este infirmat de prima propozitie din subtitlu? Sau ” cum e turcu’ si pistolu’ „…

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.