Home Economie „În nicio ţară din lume slujbaşii de la stat nu câştigă mai bine ca în privat. E revoltător ce se întâmplă în România“

„În nicio ţară din lume slujbaşii de la stat nu câştigă mai bine ca în privat. E revoltător ce se întâmplă în România“

by Ana Barb
Angajaţii de la stat din România câştigă, în medie, cu 19% mai mult decât angajaţii din mediul privat, în timp ce în alte state raportul este inversat, arată statisticile oficiale. În Ungaria, spre exemplu, bugetarii câştigă, în medie, cu 14% mai puţin decât angajaţii din privat, potrivit da­te­lor institutului de statistică din Ungaria.
„Slujbaşii de la stat din admi­nistraţia publică din orice ţară din lume câştigă mai puţin decât angajaţii din privat. Iar acest lucru nu se întâmplă ca urmare a unor legi, ci din cauza faptului că, automat, în administraţia publică se duc oamenii care nu rezistă la presiunea din mediul privat. Acesta este mecanismul din orice ţară normală prin care se alege cine merge la stat şi cine merge la privat. În privat e presiunea mai ma­re, educaţia oame­nilor e mai bună, iar cei care se angajează acolo fac mai multe sacrificii. De aceea, salariul mai mare la privat faţă de stat e firesc. Ce se întâmplă în România e revoltător”, a spus Radu Furnică, preşedintele firmei de executive search Leadership Development Solutions. De altfel, în mod paradoxal, funcţionarii publici din România câştigă mai bine decât funcţionarii din alte state care au economii mai dezvoltate şi un nivel de trai mai ridicat.
Integral pe www.zf.ro

You may also like

1 comment

Stefan Caliga 22 aprilie 2017 - 15:28

Pot fi mai multe explicatii !
Prima pe lista – parerea mea ! – este legata de mentalitatile profund remanente existente din „Romania socialista” cum ar fi: „Statul socialist multilateral dezvoltat nu poate fi falimentar”, „Statul socialist apara angajatul”, „Statul socialist este garant al drepturilor salariatilor” etc.
In „oglinda” retinem din sloganurile aceleiasi epoci: „Patronul-exploatator capitalist”, „Angajatul = sluga dependenta de Statul capitalist exploatator” etc.
In plus, din experienta acumulata de la foarte multi contemporani, retinem ideea ca angajatorul privat contemporan cauta sa „fenteze” atat Statul cat si angajatul prin tot felul de malversatiuni.
Aceste mentalitati pe care nu le putem trece cu vederea vin din epoca comunista si din „epoca de tranzitie”. Partidul Comunist a dus vreme de aproape o jumatate de veac (1948/1989) o sustinuta campanie anti-capitalista. In viziunea mai sus amintita „Statul burghez” era sursa tuturor nenorocirilor pentru bietul popor exploatat. Asa si explicau comunistii „lupta de clasa” – exista in acele vremuri chiar si revista intitulata expresiv „Lupta de clasa”.
Vechile generatii crescute in epoca comunista sunt „pe duca” si pe cale de consecinta ele nu mai produc efecte vizibile in plan social. Va mai trece insa un timp destul de indelungat pana cand mentalitatile comuniste vor fi „clasate” si „arhivate”…

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.