Home Politica Iată ce spunea Victor Ponta, în 2009, despre noul Cod Penal care bagă pumnul în gură presei. Cine a spus “vreau să vă asigur că nu am dat rasol, l-am lucrat serios” pe 5 mai 2009

Iată ce spunea Victor Ponta, în 2009, despre noul Cod Penal care bagă pumnul în gură presei. Cine a spus “vreau să vă asigur că nu am dat rasol, l-am lucrat serios” pe 5 mai 2009

by George Avram

Noul Cod penal, care urmează să intre în vigoare la data de 1 februarie 2014, asumat de către Guvernul Boc, cuprinde un articol care face ca jurnaliştilor să li se bage definitiv pumnul în gură.

Ceea ce pare că a uitat însă actuala majoritatea parlamentară este faptul că în anul 2009, președintele comisiei speciale care a analizat Codul Penal, a fost chiar actualul prim ministru, Victor Ponta, pe atunci ministru pentru relația cu Parlamentul în guvernul PDL-PSD.

 

Iată ce spunea Victor Ponta pe 5 mai 2009 de la tribuna Parlamentului.

 

“Vreau doar să vă informez că, acum o oră, am finalizat textul Codului penal şi vreau să vă asigur că nu am dat rasol, l-am lucrat serios, pe fiecare articol, cu sprijinul membrilor comisiei de la toate partidele”

 

Și tot Ponta spunea că:

“Vizavi de ceea ce spuneaţi dumneavoastră şi membrii comisiei sunt de părere că putem, în acest moment, toţi membrii subcomisiei de penal, să ne asumăm Codul penal ca proiect legislativ al nostru, având următoarele avantaje”.

 

În calitate de președinte al acestei comisii, Victor Ponta a declarat miercuri, 6 mai, că reglementarea insultei și calomniei ar trebui sa fie făcută într-o lege specială, și nu în Codul Penal.

În aceeași zi,  Ponta a afirmat că speră să existe o Lege a presei.

„Eu sper că presa are curaj să facă o Lege a presei. Eu îmi doresc să trăiesc într-un cadru legal și organizat si sunt convins că foarte mulți din presă și-ar dori să aibă un cadru legal și clar, dar e un deziderat”, a spus Ponta.

Așadar, presa nu va mai putea face dezvăluiri legate de abuzurile unor procurori în timpul unor anchete sau unor procese aflate în curs de desfăşurare.

ART. 276 din Codul Penal prevede ca infracţiune ”Presiuni asupra justiţiei”.

Fapta persoanei care, pe durata unei proceduri judiciare în curs, face declaraţii publice nereale referitoare la săvârşirea, de către judecător sau de organele de urmărire penală, a unei infracţiuni sau a unei abateri disciplinare grave legate de instrumentarea respectivei cauze, în scopul de a le influenţa sau intimida, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

 

Iată și discursul lui Victor Ponta din data de 05.05.2009, ținut în fața parlamentarilor.

 

Mulţumesc, domnule preşedinte.Stimaţi membri ai Birourilor permanente,În primul rând, aşa cum aţi spus şi dumneavoastră, în două cuvinte, vă   spun unde stăm cu partea de penal şi după aceea să luaţi dumneavoastră o   hotărâre vizavi de termenele impuse, dar atenţie, impuse de plenul reunit al   celor două Camere nu de Birourile permanente. Deci propunerea dumneavoastră   va trebui să meargă către plenul reunit.Vreau doar să vă informez că, acum o oră, am finalizat textul Codului   penal şi vreau să vă asigur că nu am dat rasol, l-am lucrat serios, pe   fiecare articol, cu sprijinul membrilor comisiei de la toate partidele. Nu a   fost absolut nici un fel de dispută politică în subcomisie până în acest   moment. Tot ceea ce au fost amendamente, observaţii, participare de la   oricare dintre grupurile politice sau de la instituţii, au fost discutate,   luate în discuţie şi foarte multe dintre ele aprobate.

Vizavi de ceea ce spuneaţi dumneavoastră şi membrii comisiei sunt de   părere că putem, în acest moment, toţi membrii subcomisiei de penal, să ne   asumăm Codul penal ca proiect legislativ al nostru, având următoarele   avantaje.

În primul rând, reflectă cu adevărat munca tuturor partidelor şi a   grupurilor care au fost reprezentate în comisie, nu doar a Guvernului sau a   Ministerului Justiţiei. Încă o dată spun şi reprezentanţii UDMR sau PNL din   subcomisie au lucrat exact la fel de mult ca şi cei ai PSD sau PD-L. Şi este   şi o chestie de corectitudine vizavi de implicare.

În al doilea rând, sunt diferenţe importante faţă de textul   Guvernului, diferenţe pornind de la faptul că infracţiunile de corupţie nu mai   sunt în textul Codului penal, au rămas în legea specială, dar şi de la multe   alte modificări. Am reincriminat incestul şi prostituţia, avem multe alte   lucruri, dintre cele despre care dumneavoastră aţi auzit, dezbătute public.

În al treilea rând, am lăsat fără obiect o dispută între organizaţiile   neguvernamentale şi Ministerul Justiţiei asupra căreia nu pot să vă spun eu   cine are dreptate sau nu. Dar, practic, avem o procedură parlamentară,   normală, corectă, necontestată de cineva.

Dacă veţi fi de acord cu această soluţie, practic, săptămâna viitoare,   avem un text al Codului penal, un text bun, încă o dată, spun, care este   înaintat conform procedurii Senatului ca primă Cameră sesizată.

În acelaşi timp, nu mai suntem ţinuţi de termenul de la primul proiect,   cel al Guvernului, vizavi de adoptarea tacită. Deci reintrăm… este un nou   proiect şi intrăm pe termenele obişnuite, cu punctul de vedere de susţinere   din partea Guvernului, un timp care poate fi folosit pentru dezbatere publică   şi pentru traducerea şi obţinerea unui punct de vedere al specialiştilor din   Comisia Europeană. Nu cred că cei de la Comisia Europeană ne spun pur şi   simplu ,,bine că aţi adoptat codul, nu contează cum este scris”. Cred că   ne-ar fi mult mai util dacă îl au tradus şi pot să vadă că este şi bun acel   cod. Nu cred că cineva va fi fericit doar să avem un cod, ci să avem un cod   bun.

În măsura în care se face dezbaterea publică, dezbaterea în Senat, în   mod obişnuit şi avem şi punctul de vedere al Comisiei Europene, poate fi   adoptat în termenul legal de către Senat, trimis la Camera Deputaţilor, în   aşa fel încât se epuizează procedurile parlamentare normale şi corecte,   consultarea, punctul de vedere al Comisiei Europene şi rămâne cel puţin un an   până la intrarea în vigoare. Aşa cum s-a discutat de multe ori, Codul penal   va intra în vigoare, probabil, se doreşte şi este logic aşa, la 1 ianuarie   2011. Deci rămâne cel puţin un an de zile pentru aducerea la cunoştinţă a   ceea ce s-a adoptat.

În paralel, în această perioadă, practic, de săptămâna cealaltă, putem   să începem să lucrăm la Codul de procedură penală, însă vă spun sincer şi   direct că, în niciun caz, nu-l vom putea finaliza în 30 de zile, aşa cum se   cere prelungirea aici. Aşa încât, dumneavoastră trebuie să decideţi că,   pentru Codul penal – şi din câte ştiu eu o să vină şi domnul Buda, pentru   Codul civil – prelungirea termenului nu mai este necesară pentru că am   finalizat proiectele. În schimb, pentru codurile de procedură, prelungirea de   30 de zile este nerealistă. Mai degrabă ar fi o prelungire de 90 de zile   pentru codurile de procedură.

Cam acestea ar fi propunerile noastre, ale celor care am lucrat   efectiv la Codul penal şi ne pregătim să lucrăm la Codul de procedură penală.

 

 

 

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.