Controlorii de trafic din cadrul ROMATSA intră, astăzi, 15 iulie, în grevă de avertisment pentru două ore, fiind nemulţumiţi de managementul defectuos. În această perioadă, doar 30% dintre avioane vor zbura. Este pentru prima dată în istoria companiei când controlorii de trafic aerian organizează un astfel de protest.
Nicio aeronavă nu va decola sau ateriza pe Aeroportul Internațional Henri Coandă București în intervalul orar 11:00 – 13_00, ca urmare a grevei controlorilor de trafic aerian, a anunțat Teo Postelnicu, reprezentant al serviciului Comunicare al Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB).
„Ca urmare a grevei controlorilor de trafic aerian, în intervalul orar 11:00 – 13:00 nu se aterizează sau decolează. Recomandăm pasagerilor care au rezervări de zbor astăzi să contacteze reprezentanții companiei aeriene. Administrația Aeroportului Henri Coandă depune toate eforturile pentru a minimiza disconfortul creat pasagerilor ca urmare a grevei controlorilor de trafic aerian”, notează Teo Postelnicu, pe Facebook.
Un număr de 40 de mișcări de aeronave sunt programate, astăzi, pe Aeroportul Internațional Henri Coandă București, în cele două ore stabilite pentru greva de avertisment a controlorilor de trafic aerian.
Aceasta s-a declanşat după ce au eșuat și negocierile de luni cu conducerea ROMATSA, în prezența secretarului de stat în Ministerul Transporturilor Dragoș Titea.
Potrivit sindicaliștilor, cauzele grevei sunt neîncheierea Contractului Colectiv de Muncă, dar și nerezolvarea unui număr de 14 revendicări ale sindicatelor.
„Controlorii de trafic aerian vor fi în grevă miercuri, timp de două ore, între 11:00 și 13:00. Cauzele sunt neîncheierea Contractului Colectiv de Muncă, neajungerea la nicio înțelegere în urma unei concilieri avute cu Inspectoratul Teritorial de Muncă. Nu am ajuns la niciun rezultat”, a declarat, joi, 9 iulie, pentru AGERPRES, secretarul Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian din România (ATSR), Andreiaș Păduraru.
Potrivit acestuia, în cele două ore de grevă, ROMATSA va asigura, conform legii, minimum o treime din traficul aerian, la care se adaugă aeronavele care transportă șefi de stat, prim miniștri, miniștri, monarhi, bolnavi, avioanele militare, avioanele de căutare cu salvare și cele umanitare.
„Care vor fi aceste zboruri, se va decide la nivelul organismelor internaționale, respectiv Eurocontrol, de la Bruxelles, pentru că o aeronavă nu poate zbura fără un plan de zbor depus. Aceste planuri de zbor sunt, practic, aprobate de acest organism. Dânșii vor decide care este acea treime”, a precizat, joi, la rândul său, liderul Sindicatului Controlorilor de Trafic Aerian (ATCOR), Gabriel Tudorache, citat de AGERPRES.