Guvernul României a cerut Avocatului Poporului să retragă solicitările transmise spitalelor  COVID-19, susținând că „asimilarea spitalelor destinate tratamentului SARS-COV-2 cu locurile de detenție este o deformare a realității, o alăturare de rea credință a unor situații care nu au nimic în comun. Pacienții nu sunt deținuți, iar medicii și întreg corpul medical nu sunt torționari. ”.

”Executivul apreciază implicarea Avocatului Poporului în monitorizarea respectării drepturilor și libertăților cetățenești care derivă din legislația națională, precum și din tratatele internaționale la care România este parte. Totuși, asimilarea spitalelor destinate tratamentului SARS-COV-2 cu locurile de detenție este o deformare a realității, o alăturare de rea credință a unor situații care nu au nimic în comun. Pacienții nu sunt deținuți, iar medicii și întreg corpul medical nu sunt torționari, așa cum s-ar putea înțelege din anunțurile pe care spitalele ar trebui să le afișeze în locuri vizibile la solicitarea Avocatului Poporului. Considerăm ca astfel de mesaje pot fi interpretate ca o formă de presiune inutilă asupra personalului medical care asigură tratarea bolnavilor de COVID-19 și creează, în egală măsură, percepții negative pacienților și familiilor acestora. Pacienții din România sunt protejați de Legea drepturilor pacienților nr. 46/2003, iar scopul internării unei persoane depistată pozitiv de COVID-19 este acela de a limita răspândirea virusului”, se arată într-un comunicat trimis de Guvernul Orban.

Mai multe spitale COVID au primit o notificare din partea Avocatului Poporului prin care sunt informate că sunt monitorizate „prin mandatul de mecanism național de prevenție a torturii si a pedepselor si tratamentelor inumane si degradante si a exercitarii fara discriminare a drepturilor si libertartatilor fundamentale.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.