Guvernul Cioloş nu performează tocmai pentru că nu are obiective politice. Sună paradoxal, dar lucrurile chiar aşa stau. Partidele, aşa cum sunt ele, au tot interesul să facă ceva pentru că îşi doresc să rămână la putere. În schimb, un guvern tehnocrat nu are miză. Miniştrii săi nu sunt oameni politici, nu acţionează în spiritul concurenţei, nu au de ce să o facă. După ce li se termină mandatele se întorc la firmele lor, la locurile lor de muncă bine plătite şi îşi reiau vieţile. Marea lor satisfacţie este că îşi pot trece în CV-uri o funcţie de ministru, ocupată cândva.

De aceea nu merge treaba cu cabinetul Cioloş. Acei oameni care compun statul român în momentul de faţă nu sunt nişte performeri pentru că nu sunt interesaţi de obţinerea unui rezultat palpabil, într-un anumit interval de timp. Nu ţin să fie aplaudaţi de popor pentru măsurile luate, pentru că nu candidează pentru vreo funcţie. Cum spuneam, îşi termină mandatele şi pleacă.

Trebuie să ieşim din această ipocrizie tehnocrată. Trebuie să înţelegem că, în democraţie, factorul politic este esenţial, oricât de detestabil ni s-ar părea. Sigur, în România nu ne putem lăuda cu o clasă politică de calitate, suntem departe de standardul occidental. Chiar şi aşa, însă, acceptând democraţia ca sistem, trebuie să acceptăm şi partidul politic ca unic vehicul de progres. Ştiu, pare absurd să-ţi încredinţezi soarta unor oameni în care nu ai încredere, pentru că te-au dezamăgit de nenumărate ori până acum. Şi totuşi, doar aşa merge treaba.

Ştiţi cum se iese din acest cerc, aparent vicios? Printr-o îmbunătăţire a felului în care ne alegem conducătorii. Avem nevoie de mai multă implicare civică, de mai multă exigenţă în felul în care ne dăm votul, poate chiar de vot obligatoriu, asezonat cu sancţiuni aspre pentru absenteism. Trebuie să încetăm a mai fi fatalişti, în a mai crede că totul este pierdut, chiar înainte de a începe. Da, politicienii români au o grămadă de probleme, însă pot fi puşi la muncă, tocmai prin specularea dorinţei lor de putere.

Sancţionaţi la timp, vor începe să se corecteze din mers, puţin câte puţin. Nu o vor face pentru tine, ci doar pentru că sunt forţaţi, dar rezultatul va fi acelaşi. Vor conştientiza că, dacă vor să mai rămână în anumite funcţii trebuie să fure mai puţin, să muncească mai mult şi să se implice în rezolvarea principalelor nevoi ale cetăţenilor. Aşa au evoluat lucrurile şi în statele civilizate, cu o tradiţie democratică infinit mai îndelungată decât a noastră. Şi acolo, cetăţeanul a fost nevoit să stea cu biciul pe politician, să-l forţeze să meargă pe drumul corect. Important este, însă, să ni se trezească, măcar acum, spiritul civic. Despre asta este vorba, până la urmă.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.