Miniștrii Cabinetului Cioloș au depus, la Palatul Cotroceni, jurământul de învestitură.
Guvernul a primit marți votul de încredere al parlamentarilor, fiind astfel al doilea cabinet de tehnocrați din perioada post-decembristă. Noul guvern a primit 389 de voturi „pro”, cu 115 mai multe decât minimul necesar, 115 „împotrivă”, iar două voturi au fost anulate. În timpul dezbaterile, PSD, PNL, UDMR, UNPR şi minorităţile au anunţat că vor susţine Cabinetul, în timp ce ALDE şi Mișcarea Populară au spus că nu vor vota Guvernul.
Cioloș a afirmat în fața parlamentarilor că guvernul nu se poate angaja la reformă pe toate fronturile. Drept urmare își asumă un număr de măsuri pe care să le ducă la îndeplinire.
Guvernul tehnocrat condus de Dacian Cioloș este format din:
– Costin Grigore Borc, vicepremier, ministru al Economiei
– Vasile Dîncu, vicepremier, ministru al Dezvoltării și Administrației.
– Lazăr Comănescu, ministru Afaceri Externe.
– Mihnea Motoc, ministrul Apărării Naționale.
– Petre Tobă, ministrul Afacerilor Interne.
– Anca Paliu Dragu, ministerul Finanțelor.
– Raluca Prună, ministrul Justiției
– Dan Marian Costescu, ministrul Transporturilor
– Adrian Curaj, ministrul Educației și Cercetării
– Claudia Ana Moarcas, Ministerul Muncii.
– Patriciu Achimaș-Cadariu, ministerul Sănătății
– Achim Irimescu, ministerul Agriculturii
– Victor Vlad Grigorescu, ministerul Energiei.
– Aura Răducu, ministerul Fondurilor Europene.
– Cristiana Pasca Palmer, ministerul Mediului.
– Marius Raul Bostan, Ministerul Comunicațiilor.
– Vlad Alexandrescu, ministerul Culturii.
– Elisabeta Lipa la Ministerul Tineretului.
– Violeta Alexandru, ministru delegat pentru consultare publică și dialog social:
– Ioan Dragoș Tudorache, șeful cancelarului premierului
– Dan Stoenescu, ministru delegat pentru Românii de pretutindeni.
– Ciprian Bucur, ministru delegat pentru relația cu Parlamentul.
Klaus Iohannis a declarat după depunerea jurământului că s-a ajuns la un guvern tehnicrat din cauza partidelor pentru că niciunul nu a avut curajul de a propune un premier politic.
”Societatea se schimbă. Societatea românească s-a schimbat. Societatea de azi are alte așteptări decât cea de acum 10 ani sau cea de acum 25. Societatea se schimbă și se schimbă așteptările. Se schimbă așteptările față de clasa politică. Dacă diferența dintre așteptări și realități devine prea mare, intrăm în criză. Azi, în Parlament, s-a spus că nu avem o criză guvernamentală, parlamentară sau politică. Dar, ce fel de criză avem? Avem cea mai gravă formă de criză. Avem o criză de încredere, o criză a cetățeanului față de politicianul pe care l-a ales să-i reprezinte interesele.
Politică fără partide politice nu se poate, dar, într-o democrație, nici fără popor nu se poate. Dacă politicienii se îndepărtează de popor, apare o situație similară cu cea în care am ajuns noi azi. Constatăm o înstrăinare tot mai profundă între alegător și clasa politică. Așa s-a făcut că niciun partid nu a venit să propună un premier. Așa am ajuns eu să propun un politician independent, pe Dacian Cioloș, cu recomandarea de a face un guvern independent.
Partidele vor avea ocazia, timp de un an de zile, să se reconecteze la alegători. Acest Guvern are toată legitimitatea, a primit-o prin votul de învestitură din Parlament.”, a spus Klaus Iohannis.