Cum se explica atitudinile de tip sinucigas ale liderilor PNL? Din ce in ce mai dese in ultima perioada. Si din ce in ce mai surprinzatoare. Este doar prostie la cote inalte sau distrugerea PNL face parte dintr-un proiect minutios elaborat? Si daca da, cine este artizanul? Cine este groparul PNL?

In analiza pe care am postat-o ieri, incercam, in cursul diminetii, sa intuiesc ce va face PNL, incepand de la ora 17:00, la intalnirea cu premierul Dacian Ciolos. Si am prognozat ca intalnirea nu va avea, cum ar fi fost normal, rostul de a marca delimitarea si chiar distantarea PNL de un guvern contraperformant, ci dimpotriva, vom asista la curtarea si la tamaierea lui Dacian Ciolos. Si chiar la oferta facuta acestuia, mai pe fata sau mai voalat, de a accepta prealuarea conducerii partidului. Ca si cand, in aceasta formatiune, nu ar mai exista nici urma de barbat de stat. Si atunci ar trebui chemati extraterestri. Intalnirea care a avut loc marti a fost un nou esec major in politicile recente ale PNL. Rezultatul este infundarea si mai dramatica a acestui partid. Distantarea lui si mai evidenta in raport cu asteptarile cetatenilor. La capatul zilei de marti, am avut sentimentul ca o mana criminala actioneaza pentru distrugerea acestui partid.

Dar ziua de marti a mai insemnat ceva. Inca si mai grav. A fost devoalat planul atragerii UNPR catre PNL si fuziunii, prin absorbtie, cu acest partid. Incepand de ieri si pana acum, cand postez aceasta analiza, numarul de comentarii negative creste exponential. Fara exceptie, analistii sunt uluiti. Cum de le-a trecut prin minte liberalilor o asemenea idee. Evident, nu liberalilor in general. Ci varfurilor partidului.

Este o greseala care poate fi fatala si, chiar daca nu e, are costuri uriase ca PNL sa ramana, in continuare, lipit si solidar cu un guvern contraperformant si cu un premier care actioneaza ca un capitan al unei echipe care nu prea stie in ce directie sa mearga. Dar o asemenea optiune, gresita fiind si extrem de costisitoare sub aspect electoral, poate fi doar rezultatul prostiei. A unei gresite evaluari a situatiei politice la zi, a unei analize eronate despre ceea ce se intampla pe pamant, facuta nu pe pamant, ci undeva, intr-un punct indepartat din cosmos. Dar cum atarna la cantar optiunea vizand fuziunea cu UNPR?

Pana in prezent, in toti acesti ultimi ani de cand exista UNPR, liderii PNL s-au intrecut in a taxa, in fel si chip, acest partid. Ca “partid de stransura”, alcatuit din fel de fel de firimituri politice scapate pe sub mesele altor partide sau, si mai rau, din politicieni ejectatii de aceste partide din diverse motive, unele foarte consistente, vizand lipsa acestora de moralitate. S-a mai spus, si pe buna dreptate, ca UNPR este un partid al traseistilor. Lipsit de ideologie. Lipsit de orice morala politica. Gata sa fac orice compromis, pentru a putea functiona in Parlament, chiar prin incalcarea regulamentelor, in baza unor grupuri parlamentare proprii. Gata sa fac orice compromis, pentru a obtine, mereu si mereu, cate o parte, cat mai consistenta, din ciolanul puterii. Pe drept sau pe nedrept, dar mai degraba pe drept, UNPR a fost intens demonizat, in special de catre liberali. Bomboana pe coliva a fost pusa, de fiecare data, atunci cand, mai ales dupa ce impotriva lui Gabriel Oprea au fost deschise mai multe dosare penale, acest partid a fost asimilat cu coruptia politica.

Toate acuzatiile aduse UNPR de catre liberali, dar mai ales cele legate de coruptie, au creat o incarcatura exploziva care, acum, urmeaza sa fie detonata. Fix in capul PNL. De ce? Pentru ca PNL, in mod ostentativ chiar, a afisat un set de principii, pe care le-a si consacrat intr-un decalog, si care, demagogic sau nu, indica dorinta acestui partid de a contribui decisiv la schimbarea clasei politice. La o reinnoire a ei. La eliminarea politicienilor compromisi sau prafuiti. La aducerea, in prim-plan, a unor reprezentanti de marca ai societatii civile, persoane cu convingeri liberale, carora, pana in prezent, nu li s-a facut loc in politica. Si cand colo, ce sa vezi, PNL se da peste cap nu numai sa isi incalce propriile reguli, prefacandu-se ca se desparte de lideri locali inainte de alegeri, pentru a-i imbratisa in timpul alegerilor si dupa, nu numai ca nu si-a respectat propriile criterii privind promovarea tinerilor, a femeilor si a noilor politicieni, dar iata, acum, pregateste chiar o fuziune cu partidul pe care l-a hulit cel mai mult.

Aceste mizerii sunt aruncate cu mult prea multa ostentatie in obrazul cetateanului roman. Ele au o amploare prea mare. O cadenta prea ridicata. Asemenea mizerii nu pot fi puse doar pe seama prostiei. Ori a panicii unui staff politic constient ca a pierdut dramatic alegerile si ca urmeaza a fi trimis la plimbare. Ultimele gesturi politice ale PNL, dar mai ales curtarea asidua a UNPR, indica existenta, undeva la nivel de decizie, a unei maini criminale. Cineva care isi aroga puterea de a hotari in numele celorlalti liberali si care are forta de a bascula partidul intr-o directie sau in alta urmareste, intr-un mod elaborat, distrugerea acestuia. Deznodamant care va avea loc imediat dupa alegerile parlamentare. Daca nu cumva mai devreme.

A cui este mana criminala? Pentru a afla, va trebui sa stam mai atent cu ochii pe acest partid. Dar si pe cei din proximitatea acestuia.

sursa- corectnews.ro

loading...

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.