Home international Grecia vinde Chinei părți din Compania energetică națională și Portul Pireu

Grecia vinde Chinei părți din Compania energetică națională și Portul Pireu

by George Avram

Public Power Corporation (PPC) – cea mai mare companie de electricitate din Grecia – a decis luni să vândă o participaţie de 24% în operatorul reţelei energetice a ţării, ADMIE, companiei chineze State Grid, pentru 320 de milioane de euro. 

Tranzacţia evaluează operatorul reţelei energetice la 1,7 miliarde de dolari. Acţionarii PPC urmează să aprobe tranzacţia la reuniunea din 24 noiembrie. În septembrie, PPC a semnat un acord iniţial cu China Machinery Engineering Corporation (CMEC) pentru construcţia unei centrale energetice de un miliard de euro în Grecia.

În august, grupul chinez de transport maritim Cosco a preluat o participaţie de 51% în cel mai mare port al Greciei, Pireu. Conform acordului semnat în aprilie între Cosco şi Agenţia de Privatizare din Grecia (HRDAF), grupul chinez va plăti 280,5 milioane de euro (312,5 milioane de dolari) pentru a cumpăra 51% din portul Pireu. În următorii cinci ani, Cosco va achiziţiona încă 16% cu suma de 88 de milioane de euro, după ce va finaliza investiţii de 300 de milioane de euro în Portul Pireu. Luna trecută, grupul chinez a anunţat că va investi până la 500 de milioane de euro pentru a moderniza portul elen. Una dintre condiţiile impuse Greciei de creditori în schimbul celui de-al treilea pachet de asistenţă financiară este vânzarea unei participaţii în operatorul reţelei energetice a ţării sau privatizarea completă până anul viitor, scrie Agerpres, potrivit dcnews.

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.