Home Actualitate Gafă de proporţii a Guvernului în relaţia cu denunţătorii Microsoft de la DNA

Gafă de proporţii a Guvernului în relaţia cu denunţătorii Microsoft de la DNA

by Ioana Popescu

În 2013, în timp ce notifica DNA cu privire la neregulile din perioada PDL, Guvernul Ponta, prin Ministerul Societăţii Informaţionale, a adiţionat acest contract cu încă 35 de milioane de euro.

Juriştii Ministerului Societăţii Informaţionale au omis să mai ceară şi anularea obligatorie a contractului cu principalul denunţător din dosarul licenţelor Microsoft, după ce Guvernul a cerut suspendarea plăţii ultimelor două tranşe ale ultimului act adiţional încheiat pentru cumpărarea de licenţe Microsoft.

În timp ce statul român refuză să-i mai plătească peste 22 de milioane de euro, cerând suspendarea contractului de licenţiere în chiar ultima zi a lui 2014, consorţiul elveţiano-român, folosit de Claudiu Florică la ultimul „tun”, a fost scos de pe lista de reseleri de mai-marii corporaţiei IT.

Microsoft Operations LTD şi Guvernul român l-au scos din joc pe denunţătorul Claudiu Florică

Synotech Global Services Switzerland AG este noul nume pe care îl poartă D-Con.Net Ag, firma înfiinţată special de Claudiu Florică în 2011 pentru a putea revinde Guvernului României licenţe Microsoft, în locul lui Fujitsu Technology Solutions, reselerul care intermediase încă din 2005 licenţierea instituţiilor de stat contra unei sume de totale de peste 200 de milioane de euro.
Pentru încheierea primului contract al D-Con.Net. Ag, în 2011, Claudiu Florică a declarat la DNA că a plătit aproape 20 de milioane de euro mită ajunsă în campania prezidenţială, dar şi la intermediarii Dorin Cocoş şi Gheorghe Ştefan, la ministrul comunicaţiilor de la acea dată – Gabriel Sandu, dar şi la omul de afaceri Nicolae Dumitru (care redactase o scrisoare de garanţie necesară derulării contractului).

Culmea este că, în primăvara lui 2013, în timp ce notifica DNA cu privire la neregulile din perioada ministeriatului PDL, Guvernul român, prin Ministerul Societăţii Informaţionale a adiţionat acest contract cu încă 35 de milioane de euro (plătibili în 3 tranşe cu scadenţa la finalul fiecărei luni octombrie) până în 2015.

Pe 31 decembrie 2014, sub semnătura ministrului Sorin Grindeanu şi a secretarului de stat care a semnat chiar eliberarea primei tranşe de 11 milioane de euro, din octombrie 2013, Ministerul Societăţii Comunicaţionale susţine că a “reanalizat” condiţiile de legalitate a contractului, cerând instanţei suspendarea efcetelor acestuia – deci a plăţilor.

Integral pe www.sursazilei.ro, un material realizat de Mihaela Chiper.

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.