Cel mai clar semn că un judeţ este în găleată apare atunci când politicienii se ceartă pentru că un investitor creează nişte locuri de muncă. În Vâlcea s-au întâmplat atât de puţine lucruri bune, în ultimii ani, încât, atunci când se mişcă ceva, parcă se provoacă un adevărat cutremur. Cazul Faurecia este definitoriu în acest sens. Francezii au anunţat, în urmă cu un an, că vor să construiască la Râmnicu Vâlcea o fabrică în care să angajeze până la 2.600 de persoane. De atunci a început un adevărat război rece, politicienii locali simţind că pot roade un os electoral, în toată tărăşenia asta. Care mai de care, au început să facă valuri şi să transmită mesaje din care cetăţeanul trebuia neapărat să înţeleagă că unul sau altul dintre ei ar avea toate meritele pentru că la Râmnicu Vâlcea mişcă tufa.

Ca de obicei, nimeni nu a avut, în realitate, nici un merit, pentru că cei de la Faurecia nu bagă bani la Vâlcea pentru că sunt fraţi cu Matei, Buican sau Cornoiu. Adevărul gol – goluţ este că francezilor le convine de minune să-şi pună „cortul” aici. Salariile pe care le dau ei sunt mici, iar vâlcenii, s-au gândit francezii, se vor bate pe locurile de muncă oferite. Decăderea Oltchim şi apariţia a mii de şomeri reprezintă o mină de aur pentru firme care vor să producă ieftin, profitând la maxim de sărăcia oamenilor. Vâlcea este acum un fel de El Dorado pentru afaceriştii care vor să scoată profit maxim, cu costuri minime.

Revenind la gâlceava politicienilor, în plin sezon estival ne-am trezit cu o mică furtună în paharul politic cu apă în care înoată peştişorii care se cred mari factori de influenţă. După o zi caniculară, în care poate s-a prăjit prea tare la soare, preşedintele PNL Vâlcea a slobozit un comunicat de presă violent, care-l mitralia pe primarul interimar PSD, Ion Gigi Matei. Subiectul, cel de mai sus. Nu reluăm aici acuzaţiile aduse de liberal, ele pot fi citite în comunicatul de presă publicat de mai toată presa locală. Ideea principală era că primarul interimar este acuzat de toate relele pământului cu privire la investiţia francezilor. Replica lui Matei a fost savuroasă. Pe scurt, cam aceasta este istoria: de fapt, s-a făcut multă vâlvă pentru nimic. În plină lună august, când oamenii sunt plecaţi în concedii, iar subiectele sunt puţine, politicienii dezgroapă teme false, care nu mai fac nici măcar deliciul
jurnaliştilor. În realitate, nimeni nu câştigă nimic. Cetăţenii oricum nu mai sunt de mult timp atenţi la declaraţiile politicianiste, sunt scârbiţi până peste cap de tot ce are legătură cu clasa politică. Ceea ce rămâne, totuşi, din această sarabandă stupidă a cuvintelor fără conţinut, aruncate în spaţiul public, este gustul amar al inutilităţii unor acţiuni făcute doar aşa, pentru imagine. A cui, asta este o altă întrebare, care nu merită răspuns.

Întreaga istorie are şi un substrat care trebuie căutat în frustrarea resimţită de liberali în urma pierderii războiului cu primarul interimar. Faptul că Ion Gigi Matei se află încă în funcţie înseamnă, de fapt, că PNL a eşuat. Iar, dacă PNL a eşuat, acest lucru se răsfrânge automat asupra liderului Cristian Buican. După o acalmie de câteva săptămâni, în care şi-au lins rănile, liberalii au decis că trebuie să lanseze un nou atac la adresa social-democratului. Dacă, până acum au tras cu alice, de această dată au ales ouă clocite. Numai că, din păcate pentru ei, acestea le-au fost aruncate înapoi, în curte, şi miros de îţi mută nasul. Pentru că aşa este când nu adopţi atitudinea corectă. Să te plasezi într-un context păgubos este mai rău decât să taci, mai ales atunci când nu îţi alegi cum trebuie cuvintele şi, de ce să nu o spunem, momentul.

loading...

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.