Home Actualitate Francezii mănâncă mai puţină carne şi produse bio din cauza scumpirilor galopante

Francezii mănâncă mai puţină carne şi produse bio din cauza scumpirilor galopante

by Ioana Popescu

Creșterea accelerată a prețurilor la alimentele de bază se resimte puternic în rândul francezilor. Astfel, 43 la sută dintre aceștia au declarat că au renunţat să cumpere anumite produse alimentare din cauza inflaţiei.

Tot mai mulți francezi susțin că renunță la carne în meniul zilnic.  Pe locul doi în topul alimentelor la care renunţă se află peştele, urmat de prăjituri şi produse bio.
Cei care vor totuşi să-şi păstreze aceeaşi listă de cumpărături au ales varianta de a cumpăra produse mai ieftine sau în cantităţi mai mici. Mai mult decât atât, inflaţia a limitat şi ieşirile în oraş sau plecările în vacanţă, potrivit kantar.com.

Creșterea foarte bruscă a prețurilor afectează puternic modul în care francezii consumă. Mai puțin de jumătate dintre gospodării (45%, -1,4 puncte de la an la an) spun acum că acordă „o mare importanță mărcii”, iar reducerea la o opțiune mai ieftină este la cel mai înalt nivel de până acum.

Consumatorii optează din ce în ce mai mult pentru mărcile private, care au câștigat 2,5% în cota de piață, în detrimentul firmelor mari. Acestora din urmă le este greu să-și apere pozițiile, deoarece retailerii își dezlănțuiesc arma operațiunilor promoționale pentru a-și susține propriile mărci private.

Promoțiile sunt mai populare ca oricând: 60% dintre gospodării (+2%) spun „Voi cumpăra o marcă pe care nu o cumpăr de obicei, dacă văd că are reducere”.

Gospodăriile franceze au redus drastic volumele pe care le cumpără. Deconsumul total de FMCG este de -4% și -5,8% pentru produsele proaspete tradiționale. La ghișeul de pește scăderea vânzărilor în volum este de -12%.

Cheltuielile au crescut cel mai mult pentru gospodăriile cu cele mai modeste venituri în primul trimestru al anului 2023. După ce și-au redus considerabil volumele de achiziții anul trecut, acestea au revenit pe măsură ce și-au reaprovizionat dulapurile. Multe dintre aceste produse au fost cumpărate prin promovare.

Creșterea cheltuielilor este mai accentuată pentru gospodăriile cu venituri mai mici decât pentru gospodăria medie, deoarece coșurile lor conțin mai multe bunuri de zi cu zi la prețuri mici și esențiale.

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.