Home Actualitate Fost ambasador SUA în România: Ajunge! Poporul român merită mai mult după atâția ani de suferință

Fost ambasador SUA în România: Ajunge! Poporul român merită mai mult după atâția ani de suferință

by Redactia
Fostul ambasador al SUA în România, Adrian Zuckerman, atrage atenția liderilor politici de la București, într-un articol de opinie publicat de revista Newsweek, că este nevoie de „viziune și coloană vertebrală” ca țara noastră să nu devină un stat eșuat.
  • „Este momentul să facem România viabilă din punct de vedere economic și o poveste de succes. Unele decizii dificile trebuie luate în mod nepartizan pentru binele țării.
  • Liderii României au nevoie de viziune și de coloană vertebrală pentru a pune în aplicare reformele economice necesare pentru ca România să nu devină un stat eșuat. România trebuie să se angajeze într-un program pentru a se debarasa, în sfârșit, de toate vestigiile comuniste și pentru a trece la o adevărată economie liberă de piață.
  • Ar trebui să fie foarte clar pentru orice observator obiectiv că o țară în care doar 25% din populație lucrează în sectorul privat și sprijină restul țării nu poate avea succes. Greutatea de pe spatele sectorului privat devine din ce în ce mai mare și îl va strivi. Sistemul actual este putred. Istoria ne-a arătat că sistemele economice comuniste, socialiste și altele similare, controlate de guvern, pur și simplu nu funcționează.
  • Actualul deficit bugetar este ultima și cea mai clară dovadă de cât de putred este sistemul actual. Unii estimează că acest decalaj va ajunge la 30 de miliarde de euro până la sfârșitul anului. Dar nimeni nu este sigur.

    După aproape 34 de ani de la revoluția care a răsturnat regimul comunist, România încă lâncezește. De ce? Pentru că vestigiile și mentalitățile fostului regim comunist încă s-au păstrat.

Proprietatea de stat susține corupția endemică

  • România abundă în resurse minerale și naturale. Dar multe dintre mine au fost închise. România are unele dintre cele mai mari zăcăminte de gaze din Marea Neagră și totuși doar cel mai mic dintre ele a început să producă, în urmă cu un an, la paisprezece ani de la descoperirea lor. Multe dintre pădurile României sunt exploatate ilegal de către infractori fără licență.
  • Guvernul deține circa 1.200 de companii care pierd anual sume enorme de bani, nu plătesc taxe și impozite și pun piedici concurenței și economiei.
  • Românii pleacă în masă. De la o populație de aproape 24 de milioane de oameni, în urmă cu 20 de ani, acum mai sunt în țară, în cel mai bun caz, doar 18 milioane și se estimează că vor rămâne 14 milioane, în circa 15 ani.
  • Țara are căi ferate prost întreținute, cu viteze medii mai mici acum decât în urmă cu 35 de ani, unele dintre cele mai proaste drumuri din Europa, școli și spitale care se prăbușesc și asistență medicală inadecvată.

România a pierdut și va continua să piardă miliarde de euro din fondurile Uniunii Europene pentru că nu poate aplica pentru acești bani sau pentru că nu îndeplinește alte praguri de bună guvernare.
Proprietatea guvernamentală a întreprinderilor și entităților de stat a cauzat toate aceste probleme, pe lângă faptul că susține corupția endemică.

Ajunge!

Poporul român merită mai mult după atâția ani de suferință. Nu există niciun motiv pentru care nivelul de trai al românilor să nu fie unul dintre cele mai ridicate din Europa”, consideră fostul ambasador SUA în România.

Foto- U.S. Embassy in Romania

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.