Expoziția Comunismul în România organizată de IICCMER și Fundația Konrad Adenauer a fost inaugurată zilele trecute la Ateneul Român și poate fi văzută până pe 15 noiembrie 2016.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) și Fundația Konrad Adenauer în colaborare cu Filarmonica „George Enescu” au vernisat miercuri, 2 noiembrie 2016, la Ateneul Român, expoziția „Comunismul în România” prin care sunt prezentate, în imagini sugestive, momente cheie ale perioadei 1945-1989.

Într-o primă etapă, demarată în luna mai a acestui an, expoziția a propus vizitatorilor o privire de ansamblu asupra fenomenului represiunii și a rezistenței anticomuniste, punând la dispoziția acestora și alte secțiuni legate de perioada totalitar comunistă din România.

Este prima încercare din București, după aproximativ 30 de ani de la prăbușirea regimului de sorginte sovietică, de sintetizare a unei perioade de jumătate de secol și de prezentare a acesteia unui public tânăr informat insuficient în legătură cu perioada comunistă.

Expoziția își propune să ofere miezul a ceea ce, în viitorul nu foarte îndepărtat, ar putea fi, la București, Muzeul Crimelor Comunismului din România (MCCR) sau oricare alt nume ar purta. Cert este că am ajuns la scadența memoriei și urgența unui asemenea spațiu de confruntare cu istoria care nu mai poate fi negată. Expoziția de la Ateneu se dorește un act cultural, fară partizanat, cele o sută de panouri oferind informații nemijlocite, la nivel de nume și cifre. Sigur, caracterul ilegitim și criminal al regimului comunist instaurat prin forță armată și falsificarea alegerilor, menținut prin crime sistemice și sistematice, sfârșind într-o baie de sânge, în timpul evenimentelor din decembrie 1989-toate acestea nu pot fi negate și cu atât mai puțin relativizate. Ele reprezintă, la un loc, punctul obligatoriu de plecare în orice inițiativă muzeală și/sau memorială pe temă., Radu Preda, președintele executiv IICCMER.

Expoziția „Comunismul în România” trece în revistă câteva capitole fundamentale : Comunismul în lume, ideea comunistă, faza ilegalistă a comunismului românesc, luarea puterii în România postbelică, rezistența, represiunea, „Fenomenul Pitești”( caracterizat printr-o unicitate în interiorul lagărului comunist), colectivizarea, regimurile Dej ( perioada stalinistă a comunismului românesc) și Nicolae Ceaușescu (perioada național-comunistă), rolul Securității, viața cotidiană, instrumentalizarea maternității, politica externă, dar și prăbușirea regimului comunist din decembrie 1989.

Tinerii prezenți la expoziție au spus că ar fi bine venit un Muzeu al Comunismului care să amintească și celor care nu au trăit în vremurile acelea ce a însemnat pentru România.

Este benefică o expoziție legată de istoria co munismului din România. Din păcate, în România după aproape 3 decenii de la prăbușirea regimului care s-a înscris în extrema stângă a eșicherului politic, nu s-a înființat un Muzeu al Comunismului. Această inițiativă a IICCMER-ului este demn de lăudat și cred că toți tinerii care nu au trăit această perioadă trebuie imperios să viziteze expoziția. Nu trebuie să urâm comunismul, am cădea într-o mare capcană, ci trebuie să prețuim mai mult libertatea. Cred că și acesta este scopul expoziției. Valentin Adam, masterand Istoria Comunismului din România, Universitatea din București.

M-a impresionat vernisajul expoziției ,,Comunismul în România” organizat de către IICCMER la Ateneul Român, în primul rând pentru că a acoperit toate momentele cheie ale acestei perioade (spre exemplu, Procesul din Dealul Spirii, începuturile securității, fenomenul Pitești, epoca Nicolae Ceaușescu etc.). În al doilea rând, m-a impresionat pentru că aceste momente au fost sintetizate în așa fel încât informațiile prezentate să fie accesibile oricărui cititor, fiind redate numeroase exemple. Desigur, și imaginile pentru vernisaj au fost foarte bine alese. Alexandru Suciu, masterand Facultatea de Drept, Univesitatea din București.

Vernisajul este deschis publicului larg până pe data de 15 noiembrie 2016.

Foto- Valentin Adam, Facebook

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.