Home Actualitate EXPLOZIV. Ce se întâmplă dacă Victor Ponta ar fi plasat sub control judiciar

EXPLOZIV. Ce se întâmplă dacă Victor Ponta ar fi plasat sub control judiciar

by Ioana Popescu

Pentru acuzaţiile din 2007-2008, Victor Ponta este sub urmărire penală şi poate fi trimis în judecată. Ce condiţii ar trebui să respecte Victor Ponta sub control judiciar. Va face DNA ce nu a făcut ANI?

O situaţie despre care nu se vorbeşte

Luni şi marţi întreaga opinie publică va sta cu privirile aţintite spre Camera Deputaţilor, unde se vor desfăşura procedurile politice legate de cererea DNA de aprobare a urmăririi penale pentru Victor Ponta, pentru „trei infracțiuni de conflict de interese, dintre care una în formă continuată (două acte materiale) fapte aflate în legătură cu funcția sa de prim-ministru al României” (citat din comunicatul DNA). Legat de problemele premierului Victor Ponta, nu ce se decide în Camera Deputaţilor este însă (foarte) important. Se vorbeşte foarte puţin (aproape spre deloc) în spaţiul public despre faptul că premierul Victor Ponta este deja urmărit penal pentru alte infracţiuni. Comunicatul DNA din 5 iunie a.c. preciza acest aspect, (Procurorii din cadrul Secției de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus efectuarea urmăririi penale față de Ponta Victor-Viorel, la data faptelor avocat, reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat „Ponta Victor-Viorel”, în prezent prim-ministru al României, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
– fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracțiuni)
– complicitate la evaziune fiscală în formă continuată
– spălarea banilor)
dar subiectul a fost evitat cu obstinaţie de comunicatorii PSD, de participanţii la diferite talk show-uri televizate, de reprezentanţi ai Opoziţiei sau, dacă subiectul a fost atins, s-a încercat să fie lipit de votul din Cameră pentru ridicarea impunităţii lui Victor Ponta. Ministrul justiţiei, a făcut referire la acest subiect, dar sec, sub forma, „dosarul merge înainte”. Doar persoanele cu cunoştinţe juridice solide au putut să discearnă că de fapt există două „calupuri” de acuzaţii în ceea ce-l priveşte pe premierul Victor Ponta: unul pentru fapte comise când NU era ministru sau prim-ministru, deci NU este necesară aprobare de la Parlament pentru începerea urmăririi penale (cazul de mai sus – n.a.) şi altul pentru fapte comise în calitate de prim-ministru pentru care este nevoie de acceptul Parlamentului,

Posibilie consecinţe ale urmăririi penale deja începute

Pentru faptele anterioare calităţii guvernamentale, ancheta în dosarul Ponta merge înainte, premierul poate fi chemat oricând la audieri la DNA şi este posibil să se ajungă la trimiterea în judecată. Dar se mai poate întâmpla şi altceva, ţinând cont mai ales de contraofensiva împotriva DNA începută de premier şi de către colegii să-i de partid. Este posibil (se poate ţine cont şi de natura funcţiei pe care o îndeplineşte) ca Victor Ponta să fie plasat sub control judiciar. Pentru această măsură, NU este nevoie de aprobarea Parlamentului. Ce ar însemna acest lucru? O premieră în UE: premier în funcţie plasat sub control judiciar. În plan practic, premierul trebuie să se supună următoarelor prevederi:
• să se prezinte la organul de urmărire, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanța de judecată ori de câte ori este chemat
• să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinței
• să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat (de regulă în fiecare marţi şi vineri – n.a.)
• să nu depășească limita teritorială a României, decât cu încuviințarea prealabilă a organelor judiciare

Cu alte cuvinte, dacă Victor Ponta ar fi plasat sub control judiciar, şi trebuie să se deplaseze la Bruxelles la vreun summit, sau trebuie să onoreze o invitaţie externă, trebuie să ceară voie de la procurori. Ar fi o groaznică lovitură de imagine, mai ales în presa străină, un titlu de genul, „premierul român cere voie de la procuror să vină la summitul X”. Nu în ultimă instanţă, În fiecare marţi şi vineri, cohorte de cameramani şi reporteri vor fi pe traseul premierului spre secţia de poliţie unde este arondat, cohorzte de ziarişti îl vor aştepta pe treptele de la DNA, când va fi chemat la audieri.
Plasarea sub control judiciar mai presupune şi interdicţia de lua (direct sau indirect) legătura cu alte persoane sau instituţii din dosar. Deja lui Dan Şova, se ştie, el a fost plasat sub control judiciar, i s-a interzis să i-a legătura cu Victor Ponta. Premierului i s-ar putea interzice să ia legătura cu persoane din ANAF sau Ministerul Finanţelor, dacă aceste instituţii sunt nominalizate în dosar.

Vor face procurorii ce nu a făcut ANI?

Pentru premierul Victor Ponta mai există un pericol. Se ştie, procurorii în cercetarea penală demarată au invocat elemente din declaraţiile de avere ale lui Victor Ponta. Ori tocmai aici poate exploda o bombă: infracţiunea de fals în înscrisuri. În toate declaraţiile de avere ale lui Victor Ponta, începând cu anul 2010 (când s-a operat o modificare în legislaţia din domeniu) NU sunt trecute activele şi pasivele soţiei sale, Daciana Octavia Sârbu. Pe frontispiciul oricărei declaraţii de avere esixtă formularea stas: „cunoscând prevederile art.326 din Legea nr.286/2009 privind Codul Penal, cu modificările şi completările ulterioară, privind falsul în declaraţii, declar pe proprie răspundere că împreună cu familia 1 deţin următoarele: …*1 Prin familie se înţelege soţul/soţia şi copiii aflaţi în întreţinerea acestora. Pe 14 octombrie 2014, ANI a fost sesizată de vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban, privind încălcarea art.326 (sau art 292 confor vechiului Cod Penal) de către Victor Ponta şi de către soţia sa. ANI, la vremea respectivă condusă de Horia Georgescu nu a dat curs sesizării fruntaşului liberal. Acum, procurorii se pot autosesiza din oficiu, iar pentru perioada 2010 – aprilie 2012, NU trebuie acceptul Camerei pentru începerea urmăririi penale.

You may also like

1 comment

Je suis care e! 9 iunie 2015 - 15:40

1 Q SAPRO – Îmi pare tare rău, Pinocchio

https://www.youtube.com/watch?t=57&v=l6z6T_nA2Ww

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.