Companiile de stat din domeniul gazelor și al energiei sunt precum fagurii de miere pentru demnitarii români, care găsesc adăpost sub umbrela acestora pentru familii, obligații și membri de partid.
Într-un an în care românii sunt sfătuiți să reducă consumul de energie și gaze, să facă economie, companiile de stat românești aruncă bani cu nemiluita. Nu se poate invoca performanța înregistrată de aceste companii, atâta vreme cât ele dețin monopolul în domeniul respectiv, așa cum este și cazul Transelectrica.
Așadar, la sfârșit de an, unul de criză în toată lumea, conducerea Transelectrica a decis, printr-un protocol încheiat pe 20 decembrie 2022, ca directorul general să aibă la dipoziție o sumă de bani pentru a-I premia pe cei mai merituoși, ceea ce s-a și întâmplat o zi mai târziu.
Conducerea Transelectrica, care are monopolul pe piața românească de energie electrică, și la care statul român are 58,7%, a identificat 455 de salariați excepționali, la care a adăugat cu pixul, sub tabelul nominal, încă un beneficiar, care au meritat prime în valoare totală de sute de miid e euro. Transelectrica este în subordinea directă a Secretariatului General al Guvernului, adică a lui Marian Neacșu, PSD.
Nicolina Anuța Vărzaru, manager, director direcție, care a semnat alocarea acestor prime, se află printre beneficiari, cu cea mai mare sumă, de 20.000 de lei, adică 4000 de euro. Singurul, din cei 456 de salariați, care se califică la o sumă similară este fiul Steluței Cătăniciu, Tudor Rareș Cătăniciu, consilier de specialitate, a cărui expertiză și ale cărui sfaturi au fost probabil de excepție. Despre junior a mai scris presa, care a remarcat traiectoria administrativă rapidă și bănoasă.
“Liberalii nu încetează cu nepotismele: Tudor Rareş Cătăniciu, fiul Steluței Cătăniciu, fostă membră PD, în echipa lui Emil Boc, apoi PNL vechi, apoi membră a Partidului Conservator, apoi ALDE, iar acum PSD, a fost propulsat la cabinetul de adjunct al Secretariatului General al Guvernului, Mircea Abrudean”, scria Psnews, în mai 2021.
Un absolvent al Academiei de Poliție, ofițer în ministerul Apărării Naționale, fost consilier al lui Mihai Tudose, director al Transelectrica
În acest moment, Transelectrica este condusă de Gabriel Andronache, un absolvent al Academiei de Poliției, dar care a activat ca ofițer în MApN, fost consilier al lui Mihai Tudose, pe vremea când acesta a ocupat funcția de prim ministru. Acesta merită toată atenția din prisma locurilor de muncă pe care și le-a trecut la CV, printre care membru în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica, consilier la Biroul de Promovare Economică și Comercială al Ambasadei României de la Paris (septembrie 2015 – iulie 2017), director de cabinet al ministrului Economiei (februarie 2014 – septembrie 2015), președinte al Consiliului de Administrație al Cuprumin și administrator special al producătorului de componente de muniție pentru armament Metrom SA (2014-2015), membru în comisiile de listare la Bursă ale Transgaz, Nuclearelectrica și Romgaz, director de cabinet al ministrului PSD al Energiei Constantin Niță (ianuarie 2013 – februarie 2014).
O traiectorie profesională demnă de invidiat pentru un fost ofițer de poliție care a activat în armată, și care naște o serie de întrebări.Din păcate, transparența instituțională a devenit în timp doar o aparență, instituțiile statului secretizând din ce în ce mai multe informații de interes public.
1 comment
Firma asta de transport electricitate este în subordinea directă a secretariatului guvernului,care e condus de baronul Neacșu. Ăsta decide tot, el o mulge și el pune directorii ăstia. Dar nici baronul Neacsu nu e de capul lui, e pus acolo de Ciolacu.