Europarlamentarul liberal Rareș Bogdan a transmis un mesaj de Ziua Europei.

La Multi Ani, EUROPA!
Împreună” nu e un cuvânt, ci o poveste despre dorința unității, mai puternică decât tranșeele, despre oamenii care au înlocuit conflictul cu căutarea de soluții și au devenit, astfel, puternici. Nu există sub soare un loc mai frumos decât Europa! Știu, unii o acuză că este îmbătrânită, rigidă ca un colos antic, prea tradiționalistă, dificilă, prea cu nasul pe sus!
Așa și este! Este o bătrânică, o bunica, dar zâmbește, căci i-a dăruit omenirii pe anticii greci. Ce-ar fi fost istoria gândirii fără Aristotel? Dar fara Platon, Aristocrate si Plinius cel Batran? Râde de-a dreptul, căci i-a dăruit și dreptul roman, baza gândirii juridice. Este atașată de tradiții, credincioasă, căci așa a rămas puternică; este dificilă, căci nu renunță la principiile sale, nu o lasă educația; este cu nasul pe sus, deoarece aici a avut loc Renașterea, momentul in care frumusetea a invins grotescul, aici s-au înființat universități ce împlinesc peste câteva zeci de ani un mileniu.
Europa este casa noastră. A trecut prin experiențe cumplite, dar a și fost adesea bucuroasă, ca un bebeluș când privește chipul mamei. Și toate trebuiau să poarte un nume, vorba unui poet. Așa s-a născut o idee generoasă, căci Europa trebuia să renască într-o zodie a păcii. Mi-ar fi plăcut să fiu un porumbel și să am capacitatea de a pricepe discuțiile private dintre Winston Churchill și Robert Schuman. N-am fost, dar ce a urmat s-a văzut. Ceea ce a rămas în istorie drept „Declarația Schuman” conține unul dintre citatele mele preferate: „Europa nu va fi construită dintr-odată sau ca urmare a unui plan unic, ci prin realizări concrete care să creeze în primul rând o solidaritate de facto.”
• Și încă ceva: dacă alte civilizații au printre cărțile de căpătâi „Arta Războiului”, noi, europenii, considerăm PACEA borna la care am promis că ne vom întoarce mereu.
• Iar noi, românii, care aniversăm pe 9 mai și Proclamarea Independenței (1877), suntem cei mai pașnici oameni de pe acest pământ, cei mai calzi și mai mândri că suntem europeni.
La mulți ani, Europa, oriunde te-ai afla! Să fii puternică și solidară, să nu uiți niciodată că împreună putem învinge orice! Până și nemernicia asta de coronavirus!
La mulți ani, dragi români, voi sunteți motivul pentru care țara noastră este cea mai frumoasă!”, a scris europarlamentarul Rareș Bogdan.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.