Home Economie Europa de Est se împrumută la un nivel record/Situația financiară se deteriorează

Europa de Est se împrumută la un nivel record/Situația financiară se deteriorează

by Ana Barb

Situația financiară se deteriorează în Europa de Est

Țările din Europa de Est au împrumutat deja aproape 32 de miliarde de dolari anul acesta, triplu față de aceeași perioadă a anului trecut, relatează Bloomberg.

Pentru prima dată în ultimii 12 ani, trei țări din estul Europei – Polonia (9 miliarde de dolari), România (6 miliarde de dolari) și Ungaria (5 miliarde de dolari) se împrumută pe piețele de peste mări, însă momentul nu este deloc unul prielnic, după ce băncile centrale din întreaga lume au crescut rapid ratele dobânzilor în ultimul an.

Polonia, de exemplu, plătește 5,5% dobândă anuală pentru o nouă obligațiune pe 30 de ani. În 2021, aceeași obligațiune s-ar fi vândut cu mai puțin de 4%.

Această evoluție a dobânzii în creștere nu va face decât să se adauge deficitelor bugetare crescânde brusc ale regiunii și să exercite o presiune mai mare asupra oficialilor financiari.

Deficitul bugetar al Europei de Est va crește la 4,3% din produsul intern brut al regiunii în acest an, în creștere de la 1,3% în 2021, potrivit estimărilor analiștilor Bloomberg.

 

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.